Folkekirkens problemer med få indmeldelser fortsætter. Corona har ikke gjort det nemmere

Sidste kvartal havde folkekirken det laveste antal indmeldelser i 14 år. Corona-nedlukningen har udfordret lysten til at holde barnedåb, siger biskop

Når antallet har ligget meget lavt sidste kvartal, handler det ifølge Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift, om, at få har villet holde barnedåb under corona-nedlukningen. Samme tendens så man også i statistikken under nedlukningen sidste år.
Når antallet har ligget meget lavt sidste kvartal, handler det ifølge Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift, om, at få har villet holde barnedåb under corona-nedlukningen. Samme tendens så man også i statistikken under nedlukningen sidste år. . Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Der har været stille omkring døbefontene i landets kirker i årets første kvartal. Hvor der normalt i løbet af et kvartal bliver meldt i omegnen af 11.000 personer ind i folkekirken, hvilket hovedsageligt sker i forbindelse med en dåb, var situationen en anden i årets første måneder. Her blev der kun meldt 4735 personer ind i kirken, viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

Det er det laveste antal indmeldelser i folkekirken i løbet af et kvartal i de 14 år, der fremgår af Danmarks Statistiks opgørelse. Antallet af indmeldelser dækker også over dem, der tidligere har meldt sig ud, men senere melder sig ind i kirken igen.

Når antallet har ligget meget lavt sidste kvartal, handler det ifølge Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift, om, at få har villet holde barnedåb under corona-nedlukningen. Samme tendens så man også i statistikken under nedlukningen sidste år. Og det er en udfordring for kirken, understreger biskoppen.

”Barnedåb er for mange tæt forbundet med vane og traditioner. De traditioner er blevet udfordret med corona-nedlukningen, der har sat sine tydelige spor. Mange har ikke følt sig hjemme i kirken under de restriktioner, der har været, og man har haft svært ved at se, hvordan man skulle kunne gennemføre en traditionel barnedåb. Derfor er vi virkelig nødt til at rebe sejlene for at få vendt kurven,” siger han.

En af kirkens store udfordringer er ifølge Henrik Wigh-Poulsen at få overbevist forældre om, at det ikke er for sent at få barnet døbt, selvom barnet efterhånden er blevet så gammelt, at det selv kan gå op til døbefonten.

”Vi skal ud og fortælle forældre, at man kan holde en barnedåb på mange måder, og at den kan tilpasses til barnets alder. Og at det sagtens kan foregå under trygge og gode rammer i corona-perioden. Der er ikke blot én model til, hvordan en barnedåb skal være,” siger han og tilføjer, at det bliver der allerede arbejdet meget med i rundt om i sognene.

Antallet af udmeldelser fra folkekirken lå sidste kvartal på 2730, hvilket svarer nogenlunde til gennemsnitsniveauet for de senere år. Den samlede procentdel over, hvor stor en del af landets befolkning der er medlem af folkekirken, lå sidste kvartal på 73,6 hvilket er 0,2 procentpoint lavere end kvartalet forinden. Dermed fortsætter en mangeårig udvikling, hvor folkekirkens medlemsprocent langsomt, men vedvarende falder.