Biskop: Jeg vil undgå at pege fingre ad politikerne ved åbningsgudstjeneste

Henrik Stubkjær, biskop over Viborg Stift, prædiker i dag ved Folketingets åbningsgudstjeneste i Christiansborg Slotskirke. Han vil lægge fokus på de kristne værdier og undgå at pege fingre ad beslutningstagerne

Der bliver meget fokus på fællesskabet, på håbet og så forhåbentlig også på det, at evangeliet gerne vil være et korrektiv til den måde, vi lever på, siger biskop Henrik Stubkjær om sin tale ved Folketingets åbningsgudtjeneste.
Der bliver meget fokus på fællesskabet, på håbet og så forhåbentlig også på det, at evangeliet gerne vil være et korrektiv til den måde, vi lever på, siger biskop Henrik Stubkjær om sin tale ved Folketingets åbningsgudtjeneste. Foto: Leif Tuxen.

Biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær, har man som folkekirkelig biskop en særlig forpligtelse til at levere moral og værdier til politikere, når man står på prædikestolen ved Folketingets åbningsgudstjeneste?

Man skal levere en gudstjeneste. Det er en lejlighedsprædiken, kan man sige, for det er særligt folketingsmedlemmer, der deltager. Det, jeg gerne vil forsøge at give, er kristendommens kernesandheder, og jeg vil forsøge at formidle det håb, der ligger i kristendommen.

Ser du det som en mulighed for at præge politikere med et politisk budskab?

Jeg mener, at det danske samfund er bygget på kristne værdier. Disse er ikke en selvfølge, så derfor er det vigtigt, at man hele tiden laver en reformation og vender tilbage til evangeliet. Vi skal søge tilbage til kernen, for at evangeliet hele tiden skal lyde igennem vores menneskeliv. Også for at tale vore egen egoisme imod.

Vil du tale om kristne værdier i forhold til et konkret politisk emne i Danmark?

Det var vigtigt for Luther at sige, at Guds kærlighed får vi givet som gave. Og den gave, som vi modtager skal vi ud i verden og give videre. Det mener jeg er de helt centrale grundværdier i kristendommen: at vi mennesker får skænket en identitet som værende elsket, og den kærlighed må vi give videre.

Ifølge Professor i kirkehistorie Martin Schwarz Lausten var prædikener ved Folketingets åbningsgudstjenester tidligere præget af formaninger og fordømmelser, mens de i dag i højere grad handler om fællesskab og næstekærlighed. Hvad kommer til at fylde mest i din?

Der bliver meget fokus på fællesskabet, på håbet og så forhåbentlig også på det, at evangeliet gerne vil være et korrektiv til den måde, vi lever på. Jeg mener, at evangeliets hovedbudskab er, at hvert menneske er gudsskabt, unikt og værdifuldt. Det medfører et ansvar i den verden, vi er sat i. I det ansvar har vi en Gud, der er barmhjertig. Det har alle mennesker brug for at høre.

Hvor politisk kan man tillade sig at være i en prædiken ved Folketingets åbningsgudstjeneste?

Man skal aldrig være partipolitisk, men jeg mener, at evangeliet handler om den verden, vi er i. Og politikerne er jo også styret af værdier. Vi lever i et land, der i høj grad er præget af kristne grundværdier, og jeg mener, at en prædiken altid vil tale ind i det liv, vi har med hinanden, så på den måde skal prædikenen være relevant og handle om det liv, vi har med hinanden. Uden at være partipolitisk og uden at pege på bestemte beslutninger. Det har vi overladt til politikerne.

Man har tidligere set eksempler på, at politiske prædikener ved Folketingets åbningsgudstjeneste har gjort nogle vrede. Er det noget, du bevidst prøver at undgå med prædikenen i dag?

Det håber jeg ikke, at den gør. Men enhver prædiken er jo også en tiltale til én selv. Det håber jeg også, den må være. Der skal ikke peges fingre ad nogen, men en prædiken er evangeliets tiltale til os. Og det er en tiltale, der som udgangspunkt vil fortælle os, at vi er elsket og skal sendes ud for at give den kærlighed videre.