Prøv avisen

Fond overrasket over at skulle finansiere moské

Tabah Foundation sponsorerer normalt ikke moskéer -- og slet ikke uden at samarbejde med lokale muslimer, siger medarbejder

"Vores medarbejder var i New York for at finde ud af, hvad der foregik."

Sådan siger Rene Hansen, der er organisationschef i Tabah Foundation. Det er den fond, som af den danske arkitekt Jan Wenzel er udråbt som økonomisk garant for en moské i København til en værdi af 380 millioner kroner.

Rene Hansen har forud for interviewet med Kristeligt Dagblad talt med direktøren for Tabah Foundation, og hverken han eller resten af medarbejderne kender noget til, at Tabah Foundation har haft et samarbejde med en arkitekt i New York, før der kom en invitation til et pressemøde ugen før det storstilede projekt, som omtalt i Kristeligt Dagblad i går, blev præsenteret i New York natten til i torsdags.

– Tabah Foundation er ikke en pengetank. Det er en organisation, som gerne vil eksportere dialog, siger Rene Hansen, som har været ansat i Tabah Foundation, siden den blev grundlagt i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater for knap to år siden.

Derfor siger han også, at det er utænkeligt, at Tabah Foundation skulle medvirke i et projekt, som ikke har inddraget danske muslimer og danske myndigheder.

Direktøren for fonden, Habib Ali Aljifri, en islamisk lærd fra Yemen, var i Danmark i marts sidste år under Muhammed-krisen, inviteret af Udenrigsministeriet til en dialogkonference.

Ifølge imam Abdul Wahid Pedersen er organisationen meget spirituelt orienteret, men samtidig skriftligt funderet. Konsulent for blandt andet stiftssamarbejdet Folkekirke og Religionsmøde Mogens Mogensen siger, at Tabah Foundation set i en mellemøstlig sammenhæng er moderat. Men at den nok vil blive vurderet mere konservativ på en dansk skala.

En af de danskere – ud over Rene Hansen – som har mødt Habib Ali Aljifri flere gange, er Dansk Ungdoms Fællesråds formand, Jeppe Bruus Christensen. Han var talsmand for 30 unge danskere, der deltog i en dialogkonference i Abu Dhabi i april sidste år. Den var arrangeret af Tabah Foundation. Jeppe Bruus Christensen har besøgt organisationen flere gange senere.

– Habib Ali Aljifri forsøger at være den moderate muslimske stemme og at kvalificere debatten om islam. Mit indtryk er, at han har en klar mission om konstruktiv dialog, siger han.

Rene Hansen, som er den eneste ikke-muslimske medarbejder i Tabah Foundation, mener direkte adspurgt, at fonden sikkert godt kunne finde pengene. Den unge organisation har et godt netværk af golf-arabere, der vil støtte dialogtanken.

– Det vil blive diskuteret, når vores medarbejder vender tilbage fra New York. Men det er altså ikke det, der er hovedformålet med Tabah, siger han.

Og hvorfor repræsentanten for Tabah til kameraer i New York sagde, at han havde pengene til en moske i Danmark, er en gåde hjemme i hovedsædet.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

leder side 12