Prøv avisen

Forælder: Tiltalt præst fik vores søn til at føle sig speciel

Den 2. oktober begyndte retssagen mod en 47-årig tidligere præst fra Tømmerup Sogn ved Kalundborg, der er tiltalt for overgreb og blufærdighedskrænkelser mod 12 børn og unge. Foto: Leif Tuxen

Det medførte vrede opkald fra lokalsamfundet, da et forældrepar meldte sognets præst til politiet for overgreb på deres 12-årige søn. I dag vidnede parret mod den nu tidligere præst i Tømmerup ved Kalundborg

Det er næppe ofte, at en mor hører sin 12-årige søn spørge, om han må begynde at tilbringe tid hos den lokale præst. Og det er heller ikke et spørgsmål, som man umiddelbart tænker, man skal svare nej til.

Sådan lød det fra en kvinde i Retten i Holbæk i daf. Hun er mor til en 12-årig dreng, som fra juni 2015 til maj 2016 blev udsat for seksuelle overgreb af en nu tidligere præst i Tømmerup ved Kalundborg. Siden familen meldte overgrebene, er sagen mod den tidligere præst vokset til at omfatte i alt 12 børn og unge og anklager om alt fra samleje og andre seksuelle handlinger til børnepornografiske billeder og videoer.

I retten fortalte moderen, at hendes søn begyndte at besøge præsten, fordi han fagligt og socialt havde det svært i skolen. En ven fortalte om præstens mange aktiviteter for unge, og drengen opsøgte ham på eget initiativ. Forældrene besøgte efterfølgende præsten og lavede en særlig ordning, som blandt andet indebar lektiehjælp.

”Det virkede fint. Han syntes, at præsten var god at snakke med, og jeg tænkte, at han jo var præst. Han havde døbt flere af vores børn,” forklarede moderen i retten.

Sønnen besøgte præsten et par gange om ugen og fik senere også lov til at tage alene med præsten på ture til København og Tyskland samt sove i præstegården.

”Jeg havde løbende kontakt med præsten, som også var god til at sende billeder fra deres ture. Så jeg følte, at jeg kunne være tryg,” sagde moderen, som aldrig mistænkte præsten for noget.

I slutningen af foråret 2016 kom sønnen hjem med en ven og fortalte, at de troede, deres præst var pædofil. De viste en besked, vennen havde modtaget, hvori han blev tilbudt penge for seksuelle ydelser, og forklarede, at beskeden var sendt fra en falsk profil, præsten havde. Herefter fortalte sønnen, hvordan præsten havde rørt ved ham flere gange, og forældrene gik til politiet.

I starten oplevede familien mange vrede kommentarer fra de lokale i Tømmerup. Nogle ringede til dem og skældte ud over det, præsten nu skulle igennem. Samtidig viste forbipasserende ham skråt op-fingeren, ligesom der blev råbt ting efter drengen i byen, hvilket gjorde, at han midlertidigt flyttede hjem til et familiemedlem. Siden er drengen ifølge moderen blevet mere indelukket, har opsøgt dårligt selskab og er flere gange stukket af. Han får nu psykologhjælp, men har måtte flytte til en støttefamilie.

Drengen har tidligere fortalt, at han havde samleje med præsten og blev betalt for seksuelle ydelser. Pengene blev ikke givet til ham, men holdt som en opsparing hos præsten. Begge forhold afvises af den tiltalte, som dog har erkendt seksuelle overgreb. Under afhøringen i sidste uge forklarede præsten, at det i høj grad var drengen selv, der opfordrede til, at der skulle ske noget.

Den tiltaltes advokat Ulrik Sjølin Pedersen spurgte ind til, hvorvidt forældrene kunne have risikeret at lægge ord i munden på deres søn, og om de havde presset ham til at melde sagen til politiet.

Dette afviste begge forældre. Ifølge drengens far, som også vidnede i dag, fortrød sønnen dog senere anmeldelsen, fordi han hørte om konsekvenserne for præsten.

”Han var meget beskyttende over for præsten. Efterfølgende sagde han også, at det var, fordi præsten fik ham til at føle sig speciel. Han så sig selv som noget specielt, når han var sammen med ham.”

Da drengen stadig er et barn, blev han ikke afhørt direkte i retten. Hans afhøring var blevet optaget på forhånd, og den blev afspillet for lukkede døre. Moderen havde dog en hilsen med fra ham, som han ønskede ud.

”Han har rigtig svært ved sagen. Den gør ham vred, og han føler, at alt det, der er sket og gjort ved ham, gør, at han har mistet sin familie og er røget ud i et misbrug. Han har mistet den sidste del af sin barndom, siger han selv. Han føler, han blev for hurtigt voksen.”

Retssagen fortsætter de næste to dage med flere vidneforklaringer.