Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Forælder: Tømmerup-præst opsøgte vores søn gennem en falsk profil

I går var forældrene mødt op i Østre Landsret i København for at vidne i ankesagen mod den nu tidligere præst, som i november blev idømt 10 års fængsel for overgreb på otte børn og unge. Foto: Leif Tuxen

I går var der vidneforklaringer i ankesagen om den tidligere sognepræst i Tømmerup Dan Peschack

Det var cool at komme hos præsten og et godt sted at være. Det havde et forældrepars dengang 12-årige søn fået at vide, da han tilbage i 2015 havde det svært i skolen. Der skulle gå et år, før forældrene fik indsigt i, hvad der egentlig skete i præstegården i Tømmerup, hvorefter de anmeldte deres daværende sognepræst Dan Peschack til politiet.

I går var forældrene mødt op i Østre Landsret i København for at vidne i ankesagen mod den nu tidligere præst, som i november blev idømt 10 års fængsel for overgreb på otte børn og unge.

Selvom begge forældre fandt det svært at huske alle detaljer i sagen, som begyndte i foråret 2016 og blev afsluttet i Retten i Holbæk for ni måneder siden, kunne de begge bekræfte deres forklaringer fra dengang.

Moderen havde dog en enkelt ændring til forklaringen fra oktober. Dengang fortalte hun, at det var en dreng fra skolen, der i 2015 havde foreslået hendes søn at besøge præsten. Men forældrene har siden fundet ud af, at der ikke var tale om en skoleven.

”Vi fandt ud af, at beskederne var sendt fra en, som vores søn ikke kendte. Og efterfølgende har vi fundet ud af, at beskederne var fra selve præsten. De var sendt via en profil på Snapchat (populært socialt medie blandt unge, red.) under et andet navn,” sagde hun.

I foråret 2016 fortalte drengen, som er den yngste i sagen, for første gang sine forældre, at han mente, at præsten var pædofil. Senere fortalte han om flere grove overgreb, han havde været udsat for.

Den tidligere præst Dan Peschack har delvist erkendt at have krænket den unge, og der er fundet mange billeder af drengen af seksuel karakter hos præsten. Han afviser dog nogle af de grovere anklager om analt samleje og betaling for seksuelle ydelser og mener i stedet, at sønnen lyver, fordi han er blevet vred på præsten og ønsker opmærksomhed fra forældrene.

Forsvarer Ulrik Sjølin Pedersen spurgte moderen om en tidligere episode, hvor sønnen havde beskyldt sin far for at slå ham, hvilket viste sig at være løgn. Hun mente dog ikke, at de to sager kunne forbindes, og forstod godt, hvorfor sønnen i begyndelsen havde været tilbageholdende med oplysninger om præstens overgreb.

”Han holdt meget af Dan. De havde mange gode oplevelser sammen, og han så ham som en ven. Derfor var det svært. Han har følt sig speciel,” sagde moderen, som efter afhøringen satte sig bagerst i salen og begyndte at græde stille.

Også drengens far mente, at præsten havde fået sønnen til at føle sig speciel. Han var afvisende, da forsvareren fortalte, at Dan Peschack mindes en samtale, hvor faderen har sagt, at sønnen var det af hans otte børn, han havde sværest ved at holde af.

”Kommer det fra din klient? Nej, det har jeg ikke sagt. Jeg har et tæt forhold til alle mine børn,” sagde han.

Begge forældre viste flere gange frustration over spørgsmålene fra forsvareren om deres håndtering af sagen, og de spurgte, hvad han havde gjort i deres situation. Dommeren måtte til sidst bryde ind og sige, at forsvareren skulle have lov til at spørge og ikke selv skulle besvare spørgsmål.

Efter at have meldt præsten til politiet i 2016 oplevede familien en vrede fra mange lokale borgere, der ikke troede på anklagerne. Der blev også råbt grimme ting efter drengen på gaden, og han endte med at flytte ud til sin moster, hvorfra han flere gange stak af. Han fik plads hos en plejefamilie og har fået psykologhjælp, men føler ifølge forældrene, at han har mistet sin familie, sin tillid til andre mennesker og sin barndom. Af samme grund er han den af de i alt otte ofre i sagen, som er blevet bevilget det største erstatningskrav på 100.000 kroner.

Dagen i retten fortsatte for lukkede døre med vidneafhøringer af ofre. Ankesagen fortsætter i morgen, hvor flere vidner skal afhøres.