Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Forsker: Forbud kan give flere køkkenbords-omskæringer

I januar blev en tre måneder gammel dreng omskåret i sine forældres stue i hjemmet i Viby, vest for Aarhus. Men i forbindelse med omskæringen blev drengen inficeret, og manden, som stod for indgrebet, blev i sidste uge idømt tre måneders ubetinget fængsel for grov vold. Modelfoto.

I sidste uge faldt der dom for privat omskæring af en dreng i en stue. Omskæringsforbud vil kun øge problem, mener ph.d. i jødiske studier

Den 14. januar blev en tre måneder gammel dreng indlagt på Aarhus Universitetshospital med meget høj feber og med mistanke om blodforgiftning og hjernehindebetændelse.

I hans blod blev der fundet E. coli-bakterier. I tre uger var den lille afghanske dreng indlagt og blev behandlet med antibiotika for at bekæmpe de livstruende sygdomme.

Tre dage inden indlæggelsen var han blevet omskåret i sine forældres stue i hjemmet i Viby, som ligger vest for Aarhus. Iklædt traditionelle afghanske klæder på overkroppen blev drengen vasket med almindeligt vand og sæbe.

Men i forbindelse med omskæringen blev drengen inficeret, og manden, som stod for indgrebet, blev i sidste uge idømt tre måneders ubetinget fængsel for grov vold.

I Danmark er det lovligt at omskære nyfødte drengebørn, hvis der er en autoriseret læge til stede..

Man ved ikke, hvor stort omfanget af hjemmeomskæringer er.

Men problemet løses ikke ved at indføre restriktioner på, hvem der må få foretaget omskæringer, som Folketingets politikere har debatteret de seneste år; et forbud mod omskæringer af personer under 18 år kan tværtimod skabe en uheldig udvikling for omfanget af de mere risikable hjemmeomskæringer, mener Heidi Laura, journalist og ph.d. i jødiske studier.

”Hvis man forbyder rituelle drengeomskæringer, må man forvente, at nogle ikke tager loven alvorligt. Mange vil føle, at dette er den sædvanlige kritik at minoriteter og deres kultur. Så får vi et større omfang af køkkenbordsomskæringer, fordi man ikke længere kan få det gjort på en klinik,” siger hun.

Af frygt for retsforfølgelse er det ifølge Heidi Laura meget usikkert, om forældre til omskårede drengebørn vil gå til lægen, hvis indgrebene er foretaget ulovligt.

”Det kan give nogle modbydelige resultater, hvis drengene ikke får behandling i tilfælde af komplikationer,” siger hun.

Morten Frisch, der er overlæge, har skrevet flere artikler om omskæring af drengebørn. Han er fortaler for en nedre aldersgrænse for omskæring på 18 år og afviser Heidi Lauras argument.

”Det er det argument, som hele tiden er sovepuden for politikerne. Vi har allerede dette skrækscenarie, hvor en stor del af drengebørnene bliver omskåret uden for lægeklinikkerne. Vi ser kun toppen af isbjerget, og disse kvaksalverier finder sted. I de fleste tilfælde går det godt, forstået på den måde, at drengene ikke dør eller mister mere end forhuden. Men skadestuer og børneafdelinger rundtom i landet kan berette, at de ikke sjældent ser eksempler på drengebørn, der er blevet omskåret under uhensigtsmæssige omstændigheder,” siger han.

Det er dog ikke alle, der mener, at omskæringer i hjemmet er et stort problem. Naveed Baig er imam i Dansk Islamisk Center, og han mener ikke, at det er så udbredt.

”Langt de fleste omskæringer bliver foretaget på klinikker. Jeg mener ikke, at hjemmeomskæringer er et stort problem med det omfang, vi ser i dag. Men man skal fortsætte med at oplyse om emnet og de juridiske aspekter og henvise til autoriserede læger, uanset om det er jøder, muslimer eller folk, der af medicinske årsager skal have foretaget sådan et indgreb. At en mand har gjort det i en stue i Aarhus, er fuldstændig uhørt,” siger han.

I Danmark er det lovligt at omskære nyfødte drengebørn, hvis det bliver udført af en autoriseret læge, og hvis det sker under sterile kliniske forhold. Foto: David Ebener