Prøv avisen

Forbud mod religionskritik opgives i Norge

Det norske Storting vil fjerne blasfemiparagraffen i den norske lovgivning. Til gengæld har regeringen opgivet det, som var tænkt som erstatningen: at man skærpede lovgivningen mod hadefulde religiøse ytringer. -

Den norske regering har opgivet at skærpe lovgivning mod hadefulde religiøse ytringer

Det norske Storting vil fjerne blasfemiparagraffen i den norske lovgivning. Til gengæld har regeringen opgivet det, som var tænkt som erstatningen: at man skærpede lovgivningen mod hadefulde religiøse ytringer.

Blandt andre protesterede den norske kirkes mellemkirkelige råd mod lovforslaget, fordi rådet mener, at religionskritik og kritik af religiøse autoriteter er meget vigtig for udviklingen af et demokratisk og åbent samfund.

Men nu er sagen lagt død, og intet tyder på, at lovforslaget kommer op igen, siger leder af det mellemkirkelige råd Berit Hagen Akøy.

Det mellemkirkelige råd er enigt i en afskaffelse af blasfemiparagraffen, fordi det er mennesker, der skal beskyttes, ikke idéer, tanker eller religioner. Og de mennesker, som eventuelt har beskyttelsesbehov, vil falde inden for lovene om ytringsfrihed.

Samtidig siger rådet, at det er en vigtig opgave for alle at være bevidste om, hvordan man omtaler menneskers tro.

Men modytringer og debat er den bedste måde at dæmme op for krænkelserne på, hedder det.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk