Ny forening for åndsfrihed er stiftet

Efter indledende drøftelser og en ændring af formålet fik Danmark i mandags sin første forening for åndsfrihed. Det er dog fortsat uklart, hvordan foreningen definerer retten til at tænke, tro og tale frit og det, der presser den

 Leder af Grundtvig-Akademiet, Ingrid Ank blev valgt som formand for foreningen Åndsfrihed.
Leder af Grundtvig-Akademiet, Ingrid Ank blev valgt som formand for foreningen Åndsfrihed.

Det er ikke nemt at sætte ord på åndsfriheden. Det måtte initiativtagerne til en ny forening hurtigt sande, da de i efteråret inviterede til møde om emnet i København. Dengang havde flere af deltagerne haft svært ved at forene sig med initiativgruppens definition af retten til at tænke, tale og tro frit og deres ekspempler på, hvad der truede den.

Så da der mandag aften blev holdt stiftende generalforsamling for foreningen Åndsfrihed, havde initiativtagerne forsøgt at gøre det lettest muligt for de fremmødte at stemme for stiftelsen. Alle de omdiskuterede forhold var fjernet fra vedtægterne og skrevet ind i et separat grundlagspapir, der ifølge aftenens ordstyrer, Carsten Hjorth Pedersen, i høj grad var til løbende revision.

”De kommentarer, vi fik på det sonderende møde i efteråret, har betydet voldsomme ændringer i vedtægterne. Vi har stræbt efter vedtægter, der rummer det vigtigste, men ikke går ind i for eksempel begrebet åndsfrihed. Så i dag skal vi stemme om vedtægterne i den minimalistiske form,” sagde ordstyreren, som ud over at sidde i foreningens intiativgruppe er daglig leder af Kristent Pædagogisk Institut i Hillerød.