Forfølgelser af kristne er værst i muslimske lande

Vesten bør kritisere muslimske ledere for hykleri, mener forskere

En politimand prøver at forhindre fotografen i at tage billeder i den egyptiske landsby Bahgura d. 9. januar 2010. To dage forinden var 6 koptiske kristne blevet dræbt, efter at have været til julemesse. -
En politimand prøver at forhindre fotografen i at tage billeder i den egyptiske landsby Bahgura d. 9. januar 2010. To dage forinden var 6 koptiske kristne blevet dræbt, efter at have været til julemesse. - . Foto: VICTORIA HAZOU Denmark.

Det kan være med livet som indsats at sværge til det kristne kors i lande domineret af den muslimske halvmåne.

Listen over de værste forbrydere mod kristne mindretal domineres nemlig af muslimske lande, viser en rapport fra den internationale kirkelige organisation Åbne Døre, der sætter fokus på kristne mindretal.

Rapporten bakkes op af den seneste rapport om religionsfrihed fra USA's udenrigsministerium, hvor muslimske lande – sammen med diktaturerne Nordkorea og Myanmar (Burma) – ligger i top. Situationen for de kristne mindretal i blandt andet en række arabiske lande er kun blevet værre de seneste år, mener professor ved Handelshøjskolen i København (CBS) Uffe Østergård, der forsker i internationale relationer.

– Forfølgelser af kristne mindretal i arabiske lande er helt oplagt blevet værre. Det skyldes især Saudi-Arabien, der har betydet ekstremt meget for fundamentaliseringen af islam. Deres penge står bag store moskéer og koranskoler i hele regionen og i Centralasien, og den konservative islam er på fremmarch på bekostning af mere demokratiske udgaver af islam, siger han.

Kristne mindretal har særligt svære kår i muslimske lande, fordi de to religioner ligger tæt på hinanden, mener Uffe Østergård.

– Islam er i egen selvforståelse en korrektion af det ulogiske i kristendommen – såsom den kristne lære om treenigheden, der også har voldt kristne problemer. Når man mener, at man sidder med den rigtige forståelse, har man ikke meget til overs for andre religioner – så føles det snarere som en urenhed i samfundet, at nogen sætter spørgsmålstegn ved "sandheden", siger han.

Kort før jul vedtog FN's Generalforsamling en resolution, der fordømmer religionskritik, og mange medlemslande fra Organisationen for Den Islamiske Konference (OIC), der sikrede et flertal for resolutionen, er også de værste undertrykkere af kristne mindretal.

Denne dobbeltmoral bør få vestlige lande til at kritisere muslimske ledere, mener professor ved Københavns Universitet, Ole Wæver, som forsker i religion og international politik.

– Mange muslimske lande har travlt med principper, de ikke selv lever op til. De kritiserer for eksempel behandlingen af muslimske mindretal i Vesten, mens den kritik, der rettes mod dem, preller af. Men forfølgelser af kristne mindretal får de muslimske lande sværere og sværere ved at afvise. Hvis de vestlige lande vil ruske op i de her regimer, er det en kritik, man kan gøre meget mere ved, siger han – og afviser samtidig, at islam er alene om undertrykkelse af religiøse mindretal. Det er snarere kombinationen af svage retsstater og stærke religiøse følelser, der udløser repression:

– Man kan finde tilsvarende forfølgelser af muslimer i lande, som er stærkt engagerede i en anden religion såsom hinduismen i Indien, siger han.

Forskningsassistent ved Dansk Institut for Internationale Studier Karina Pultz afviser, at man kan gøre religion ansvarlig for forfølgelser af kristne mindretal:

– Man skal være meget påpasselig med at gøre religion til forklaringsfaktor. Kigger man for eksempel på Afrika, er der stort set kun totalitære styrer, hvoraf nogle er muslimske, mens andre er kristne. Et kristent land som Zimbabwe har for eksempel begrænset ytringsfrihed og manglende frihed for andre religiøse minoriteter.

johansen@kristeligt-dagblad.dk