Prøv avisen

Forfalskninger lokker medier på afveje

Ægte eller falsk? Fundet af 70 blyplader i en hule i Jordan har skabt diskussion. Foto: Scanpix. Foto: JAMAL NASRALLAH

I marts blev fundet af hellige skrifter i en jordansk hule offentliggjort -- men fundene var falske. Det undrer kirkehistoriker, at diverse medier blæser fundene op

"Den største opdagelse i den kristne historie" og "de kan ændre vores forståelse af, hvordan Jesus var korsfæstet". Det er nogle af de udsagn, der har været fremme i udenlandske medier som BBC og Daily Telegraph i forbindelse med offentlig-gørelsen af fundet af 70 bly-bøger med hebraiske og græske skrifter.

Eksperter har vurderet, at fundene er falske, blandt andet fordi nogle af de tekster, der stod på blypladerne, er skrevet af efter gamle gravsten, der står på Amman Museum i Jordans hovedstad.

LÆS OGSÅ:Hemmelige koder fra kristendommens vugge

Det undrer Carsten Vang, lektor i Gammel Testamente, studieleder på Menighedsfakultetet i Aarhus og tidligere formand for Selskab for Bibelsk Arkæologi, at medierne ikke har sat flere spørgsmålstegn ved historien.

"Nogle få forskere nævnte, at fundene måske kunne være ægte, og det tog BBC og blæste op. Efterfølgende citerede flere medier BBC, men de pågældende forskere har trukket i land igen," siger han og understreger:

"Fagfolk har lige fra begyndelsen været skeptiske. Israels arkæologistyrelse sagde meget hurtigt, at det var et rent falskneri. En af de mest anerkendte skrifteksperter har fra begyndelsen sagt, at det intet havde på sig," siger Carsten Vang.

En af de få forskerstemmer, der har tillagt fundet nogen værdi, er englænderen David Elkington. Han optrådte i BBC og udtalte her, at de var "den største opdagelse i kristendommens historie". Carsten Vang kalder ham en "fusentast" og en "bedrager".

"Elkington har udgivet en nyreligiøs bog, hvori han mener at kunne påvise, at Jordens historie er påvirket af stråling fra Jordens indre. Hvis han skulle have været aktuel i denne debat, skulle han have været fagarkæolog eller specialist i oldtidssprog eller oldtidsikonografi. Det undrer mig, at BBC ikke har tjekket ham," siger Carsten Vang.

Forfalskninger dukker dog ofte op, og det er ikke første gang, at vidunderhistorier om arkæologiske fund har fundet vej til medierne.

"Hver andet, tredje, fjerde år dukker der noget op, som diverse medier blæser op, mens forskerne ryster på hovedet," siger han og fortsætter:

"Når fundene dukker op uden at være opdaget i en ordinær arkæologisk udgravning, er man som udgangspunkt skeptisk. Der er så mange eksempler på, at der laves falsknerier i den slags udgravninger for at tjene penge," siger han.

De 70 forfalskede blybøger, som en beduin i Israel i dag er ejeren af, ændrer altså ikke ved, at de ældste bibel-tekster, der eksisterer i dag, er to små amuletter af sølv, som kunne bæres om hånden eller halsen fra år 630 før Kristi fødsel. Den aronitiske velsignelse står skrevet på amuletterne samt en sætning fra Femte Mosebog.

pallesen@k.dk