Forfatter bliver ny deltidspræst på Anholt: Jeg vil have mere tid til at skrive

Præst, forfatter og litteraturkritiker Kristian Ditlev Jensen skal være ny halvtidspræst på Anholt. Han opfatter det som ”en appelsin i turbanen”

”Jeg ville gerne have mere tid til at læse og skrive, og jeg har den seneste tid prøvet at foreslå mine foresatte i Skagen Pastorat, altså biskoppen, at jeg kunne gå ned på halv tid. Men det kunne han ikke rigtig få til at gå op. Og i mellemtiden dukkede Anholt så pludselig op i horisonten,” siger Kristian Ditlev Jensen.
”Jeg ville gerne have mere tid til at læse og skrive, og jeg har den seneste tid prøvet at foreslå mine foresatte i Skagen Pastorat, altså biskoppen, at jeg kunne gå ned på halv tid. Men det kunne han ikke rigtig få til at gå op. Og i mellemtiden dukkede Anholt så pludselig op i horisonten,” siger Kristian Ditlev Jensen. Foto: Iben Gad.

De 136 faste indbyggere på øen Anholt midt i Kattegat kan se frem til en ny beboer, når præst, forfatter og litteraturkritiker Kristian Ditlev Jensen bliver ny præst på øen fra den 1. november.

Han forlader dermed sit embede som præst i Skagen, hvor han har været i to år. Og at han skifter job så relativt hurtigt, handler blandt andet om, at han gerne vil have mere tid til at skrive. Embedet på Anholt er nemlig for nylig blevet reduceret til en halvtidsstilling, hvilket har affødt debat om, hvorvidt præstestillinger i yderområderne nedprioriteres.

Men i stedet for at se reduktionen som et problem, betragter Kristian Ditlev Jensen det som en oplagt mulighed for at dyrke sine andre beskæftigelser.

“Jeg søgte stillingen på Anholt, fordi den pludselig blev slået op, og det var som at få en appelsin i turbanen for mig. Jeg er lidt anderledes end de fleste af mine kolleger, idet jeg ud over at være præst bestrider to andre fuldtidsstillinger som forfatter og litteraturkritiker. Jeg ville gerne have mere tid til at læse og skrive, og jeg har den seneste tid prøvet at foreslå mine foresatte i Skagen Pastorat, altså biskoppen, at jeg kunne gå ned på halv tid. Men det kunne han ikke rigtig få til at gå op. Og i mellemtiden dukkede Anholt så pludselig op i horisonten,” siger Kristian Ditlev Jensen.

Når han vælger Anholt over Skagen, skyldes det også en problemstilling i forhold til “befolkningssammensætningen” i Skagen.

“Skagen Pastorat har en meget speciel demografi, som betyder, at Skagen blandt andet har fire plejehjem, selvom der kun bor omkring 7500 mennesker om vinteren. Det betyder, at man som præst har meget travlt. Det er ikke unormalt med to eller tre bisættelser om ugen per præst. Det kan man holde til i lang tid, men på et tidspunkt bliver man slidt af det,” siger Kristian Ditlev Jensen, der kom til Skagen i august 2019.

Den 50-årige præst ser frem til at skulle bo på Anholt, hvor der er lige knap 100 medlemmer af folkekirken. Han vil arbejde for, at folkekirken bliver en nær del af hverdagen for øens faste indbyggere.

”På Anholt er der ikke så travlt med de kirkelige handlinger. Der er måske en jordbegravelse eller to om året. Og det samme antal dåb. Så meget desto mere skal kirken være synligt til stede på øen og nærværende. Anholterne har brug for, at der er en præst, som bor der. En, som kommer på husbesøg, som man kan tale med på gaden, og som holder en fest en gang imellem. Og så er jeg blevet enig med menighedsrådet om, at vi virkelig skal prøve på at få lavet noget kirkegang. Derfor har jeg tænkt mig, at der skal være gudstjeneste tre søndage om måneden, selvom jeg kun er på halv tid,” siger Kristian Ditlev Jensen.

Han kommer ganske vist til at savne vendelboerne i Skagen, men heldigvis er der kun tre timer i båd fra fastlandet – med to meter høje bølger – hvis nogen vil besøge ham, som han siger.