Generalsekretær: Forfulgte kristne er et trosmæssigt forbillede

Jesu tale om forfølgelse sætter spørgsmålstegn ved vores trygge tilværelse i Danmark, siger Samuel Nymann Eriksen, generalsekretær i Dansk Europamission

Samuel Nymann Eriksen har arbejdet med forfulgte kristne i Dansk Europamission siden 2008.
Samuel Nymann Eriksen har arbejdet med forfulgte kristne i Dansk Europamission siden 2008. Foto: Claus Boesen.

Der er langt fra det trygge og velordnede Danmark til den virkelighed, Jesus beskriver i søndagens prædiketekst fra Johannesevangeliet. Her siger Jesus, at der skal komme en tid, hvor kristne bliver jaget ud af synagogerne og ligefrem slået ihjel på grund af deres tro.

Og på nogle punkter kan afstanden fra Danmark til de steder, hvor kristne bliver forfulgt, føles lige lang nok, mener Samuel Nymann Eriksen, generalsekretær i missionsorganisationen Dansk Europamission, der har særligt fokus på forfulgte kristne.

”Der er en risiko for, at vores trygge tilværelse får os til at falde i søvn som kristne,” siger han.

Samuel Nymann Eriksen har været optaget af forfulgte kristne lige siden sine teenageår, hvor han tog på sin første rejse til Mellemøsten for at mødes med kristne, der oplevede modgang på grund af deres tro. Der oplevede han, at troen ofte var meget helhjertet og ægte hos disse kristne.

”Nogle forfulgte kristne oplever ofte Guds nærvær og Helligånden på en meget stærk måde. Det er mit indtryk, når jeg har rejst, hvor kristne bliver forfulgt,” forklarer han, men understreger samtidig, at man ikke skal romantisere forfølgelse, og at den forfulgte kirke er mindst lige så kompleks som kirken i Vesten.

Samuel Nymann Eriksen forklarer, at forfølgelse er et centralt tema i kristendommen og nærmest er en rød tråd igennem Bibelen. Jesus stiller kristne i udsigt, at de kommer til at opleve forfølgelse. Det er et perspektiv, Samuel Nymann Eriksen nogle gange savner i den danske debat om kristenforfølgelser.

”Vi kommer ofte til udelukkende at se forfølgelser ud fra et menneskeretsperspektiv. At forfølgelser krænker vores ret til at have den tro, vi selv vælger. Det perspektiv er også nødvendigt, da det giver grundlag for, at vi kan gøre noget ved problemet. Men når vi har gjort alt, hvad vi kan, står der stadig det bibelske perspektiv tilbage, at forfølgelse er noget, vi er blevet lovet. Det er et vilkår, at ligesom Kristus led uretfærdigt, kan kristne risikere det samme,” siger han.

Dermed er det ifølge ham også muligt for forfulgte kristne at spejle deres lidelser i Kristi lidelser og opleve Gud på en særlig dyb måde.

”Forfølgelse giver en mulighed for at vandre med Jesus på en intens måde. Den intensitet er jeg bange for, vi kan være fremmede for i Vesten,” siger han.

Når Samuel Nymann Eriksen læser søndagens prædiketekst fra Johannesevangeliet, oplever han, at den sætter spørgsmålstegn ved hans egen trygge tilværelse her i Danmark.

”Vi har det jo utrolig godt. Men vores frihed og velstand kan være en lige så stor trussel for kirken som forfølgelse. Det kan nemt blive en sovepude for os, så man ikke mener, man har brug for Gud på samme måde. Tænk, hvis vi kunne søge Gud lige så intenst, når vi har det godt, som hvis vi oplever modgang. Jeg har selv en længsel efter at opleve samme trosliv, som jeg ser hos nogle forfulgte kristne,” siger han.