Forlag sælger stadig falsk Johannes Møllehave-bibel uanfægtet af kritik

I lørdags kom det frem, at al tekst i andenudgaven af ”Alle børns bibel” ikke er af Johannes Møllehave, som bogens forside ellers antyder. Forlaget Carlsen, der udgiver bogen, er i gang med at undersøge sagen nærmere. Men en præst, der har givet bogen til sine dåbsbørn, mener, at forlaget bør undskylde og trække bogen tilbage

”Det er en speget affære, når den ikke er genfortalt af Johannes Møllehave, og særligt hvis han ikke har godkendt det," lyder det fra forlagschef ved Bibelselskabet Lisbeth Elkjær Øland. Arkivfoto.
”Det er en speget affære, når den ikke er genfortalt af Johannes Møllehave, og særligt hvis han ikke har godkendt det," lyder det fra forlagschef ved Bibelselskabet Lisbeth Elkjær Øland. Arkivfoto. Foto: Mette Frandsen.

Hvad bør konsekvenserne være af, at flere forlag i årevis har solgt bibeler med Johannes Møllehaves navn på, som dækker over en helt anden teologi? Det har været diskuteret, siden Kristeligt Dagblad i lørdags kunne fortælle om radikale ændringer i andenudgaven af børnebibelen ”Alle børns bibel – det største for de mindste. Genfortalt af Johannes Møllehave”, der har været mulig at købe de seneste 14 år.

Carsten Mulnæs, der er sognepræst i Lillerød Kirke i Nordsjælland, er ikke i tvivl. Han mener, at Forlaget Carlsen bør trække bogen, som hans kirke i mange år har givet forældre til nydøbte børn med hjem, tilbage.

”Nu er det jo stadig lidt uklart, hvem der er ansvarlig for at vildlede folk, da vi ikke ved, om Johannes Møllehave har sagt god for det. Men uanset hvad, er det lodret forkert, at den er genfortalt af Johannes Møllehave. Derfor synes jeg, at forlaget burde undskylde og trække bogen tilbage. De kan selvfølgelig også skrive, at bogen er oversat af den, der har gjort det, men så er der nok ikke nogen, der vil købe den,” siger Carsten Mulnæs, der også er formand for tænketanken Eksistensen.

Selv har han haft glæde af den oprindelige Møllehave-bibel.

”Jeg købte i sin tid førsteudgaven til min datter og læste den for hende. Derfor tænkte jeg også, at jeg vidste, hvad jeg gav til børnene, når jeg i mange år gav andenudgaven som dåbsgave fra kirken. Den har samme illustration, samme beskrivelse af, at den er genfortalt af Johannes Møllehave, men har en anden farve. Derfor tænkte jeg, at den havde samme indhold. Selvfølgelig havde jeg også selv et ansvar for at læse den nye, men jeg kunne ikke forestille mig, at den skulle indeholde andet end det, som jeg selv havde læst for min datter,” siger Carsten Mulnæs.

På Facebook har også en sømandspræst givet til kende, at han gerne vil have byttet alle de bibeler, som hans kirke har indkøbt til dåbsbørn.

Andenudgaven af ”Alle børns bibel” blev oprindeligt udgivet af Forlaget Sesam, men udgives nu på Forlaget Carlsen. Børnebibelen sælges i skrivende stund i flere forskellige boghandler og på hjemmesider.

En af dem er Bibelselskabets hjemmeside, der har haft bogen til salg i mange år, særligt til kirker med henblik på at give bøgerne som dåbsgaver.

Forlagschef ved Bibelselskabet Lisbeth Elkjær Øland afventer, hvad Forlaget Carlsen melder ud, før Bibelselskabet tager stilling til, om ”Alle børns bibel” i længden skal kunne købes på hjemmesiden. Bibelselskabet sælger cirka 1000 eksemplarer af bogen årligt, og indtil videre kan den stadig købes på Bibelselskabets hjemmeside.

Har I i Bibelselskabet overvejet at fjerne den forfalskede bibel fra jeres hjemmeside?

”Det er en speget affære, når den ikke er genfortalt af Johannes Møllehave, og særligt hvis han ikke har godkendt det. Vi afventer særligt, hvad Johannes Møllehaves rolle har været, for hvis han ikke har vidst, at det ikke er hans ord, så er det jo snyd. Så vil vi fjerne bogen øjeblikkeligt. Men lige nu venter vi på at se, hvad der er op og ned i denne sag,” siger Lisbeth Elkjær Øland, der opfordrer præster til at være opmærksomme på, hvilke bibeler de køber:

”Den her sag viser, at det også er vigtigt, at præsterne læser de børnebibeler, som de giver ved dåb. For det er ekstra følsomt, når det er videreformidling af en bestemt tolkning af kristendommen, mere følsomt end med andre børnebøger. Det er et af de første teologiske synspunkter, som børnene bliver præget af.”

Det er stadig uklart, om Forlaget Carlsen har foretaget sig noget ulovligt ved at sælge bogen. Forlaget har ikke svaret på Kristeligt Dagblads spørgsmål, om man har en kontrakt med Johannes Møllehave på ændringerne mellem første- og andenudgaven af ”Alle børns bibel”, som altså sælges i hans navn.

Og det er netop en eventuel kontrakt med Johannes Møllehave, der kan have betydning for, om der er tale om vildledning, fortæller Danielle Brisson Berggreen, der er jurist og specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.

”Jeg kan ikke tage stilling til den konkrete sag. Men jeg kan overordnet sige, at hvis en forfatter har skrevet teksten eller givet lov til at bruge sit navn, og dermed kan stå inde for bogen, er der umiddelbart ikke tale om vildledning,” siger Danielle Brisson Berggreen.

Kristeligt Dagblad har ikke kunnet få svar på, om kontrakten med Johannes Møllehave eksisterer, hos forlagschef på Forlaget Carlsen Christian Bach.

Han sagde i lørdags i Kristeligt Dagblad, at forlaget ikke havde været klar over, at en stor del af teksten i andenudgaven af ”Alle børns bibel” ikke var forfattet af Johannes Møllehave. Men han understregede også, at forlaget ingen interesse havde i at sælge en bog med falsk varedeklaration.

Over e-mail svarer han dog gerne på Kristeligt Dagblads spørgsmål, om bogen stadig skal kunne købes på virksomhedens hjemmeside:

”Vi har selvfølgelig ingen interesse i at sælge noget med falsk varedeklaration. Derfor er vi også i gang med at undersøge sagen nærmere.”