Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Kristendemokrat vil afskaffe cølibat: "At leve livet uden familie er et stort afkald for mange"

Annegret Kramp-Karrenbauer er formand for CDU, og mange ser hende som en mulig kansler efter Angela Merkel (CDU). – Foto: Britta Pedersen/dpa/Ritzau Scanpix.

CDU-formand Annegret Kramp-Karrenbauer, der selv er katolik, vil have afskaffet det cølibat, der i dag er en forudsætning for at blive præst i den katolske kirke

Formand for de tyske kristendemokrater Annegret Kramp-Karrenbauer vil have reformer af den katolske kirke i Tyskland. CDU-lederen, der selv er katolik, vil have afskaffet det cølibat, der i dag er en forudsætning for at blive præst i den katolske kirke. Det skriver den tyske avis Die Zeit.

”Jeg støtter en ophævelse af cølibatet. Det ville måske hjælpe til at gøre flere mennesker begejstrede for at tjene kirken. Den beslutning at leve livet uden familie er et stort afkald for mange,” har Annegret Kramp-Karrenbauer i denne weekend sagt til den tyske hjemmeside for Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Cølibatet er mange gange blevet beskyldt for at være medvirkende faktor bag de mange misbrugssager. Til det har Annegret Kramp-Karrenbauer ifølge det tyske nyhedsbureau DPA tidligere sagt, at forbrydelserne frem for alt er den enkelte persons handling:

”Ingen gerningsmand kan kalde sig et offer for forholdene i kirkesystemet”.

Pave Frans har tidligere afvist generelt at ændre på kravet om at leve i cølibat, men han har åbnet en diskussion, om man i tyndt befolkede egne som Amazon-junglen i Sydamerika kunne gøre en undtagelse og tillade præster, der ikke lever i cølibat. Han har også tidligere stillet sig åben for at undersøge, om kvinder kunne gives tilladelse til at blive diakoner, hvilket ikke er muligt i dag.

Og netop kvinder som diakoner argumenterede CDU-formanden også for i interviewet i Redaktionsnetzwerk Deutschland. Annegret Kramp-Karrenbauer, der også er formand for de tyske katolikkers centralkomite, har også tidligere givet udtryk for lignende synspunkter om cølibat og diakonstatus.

CDU har i mange år været ledet af protestanten Angela Merkel, som i dag stadig er kansler, men partiet har lige siden sin stiftelse efter Anden Verdenskrig været mere rodfæstet i den katolske del af Tyskland.

Det har i de senere årtier ofte været drøftet, om partiet har glemt sine katolske rødder, fordi kristendommen ifølge kritikere ikke spiller en lige så markant rolle i CDU’s profil.

Fremtiden for den katolske kirke i Tyskland debatteres i disse år intenst i Tyskland, ikke mindst fordi tilslutningen til kirken er faldende. Sager om overgreb på børn og unge har også givet vind i sejlene til krav om reform.