Forsamlingsloft gælder nu også i kirkens lokaler – men gudstjenester er undtaget

Det vil fortsat være muligt at afholde gudstjenester. Men øvrige aktiviteter i lokaler, som folkekirken og andre trossamfund råder over, skal nu overholde forsamlingsforbuddet på maksimalt fem personer

Kirker og trossamfund har tidligere ikke været omfattet af forsamlingsloftet. Men det er de nu.
Kirker og trossamfund har tidligere ikke været omfattet af forsamlingsloftet. Men det er de nu. . Foto: Julie Meldhede Kristensen.

Selvom det fortsat vil være muligt at holde gudstjenester i folkekirkens kirkerum trods de nye restriktioner, som træder i kraft i dag, vil folkekirkens andre lokaler fremover være underlagt det nye forsamlingsloft, som gælder i resten af samfundet.

Det fremgår af en en pjece på Coronasmitte.dk. Her står der:

"Folkekirken og andre trossamfund vil fortsat kunne afholde gudstjenester og religiøse handlinger i lokaler, som de råder over, under iagttagelse af skærpede arealkrav m.v. Øvrige aktiviteter i lokaler, som folkekirken og andre trossamfund råder over, skal overholde forsamlingsforbuddet på maksimalt 5 personer."

Pjecen er udarbejdet af sundhedsmyndighederne på baggrund af den nye muterede variant af coronavirussen, der stammer fra Storbritannien. Pjecen uddyber de retningslinjer, som blev meldt ud på et pressemøde den 5. januar. Her deltog blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Indtil nu har kirkens lokaler ellers ikke været omfattet af forsamlingsloftet, så længe øvrige regler om arealkrav har været opfyldt. Det har blot heddet, at der maksimalt må samles 500 personer i kirken.

De nye regler vil således få konsekvenser for de kirker, som har sociale arrangementer efter gudstjensterne. Langt de fleste kirker har dog allerede aflyst de aktiviteter, som ikke er gudstjenester.

Ved dagens udmelding hæfter biskop over Haderslev Stift, Marianne Christiansen, sig ved, at det fortsat er muligt at holde kirkerne åbne for gudstjeneste og kirkelige handlinger. Også selvom der nu gælder skærpede krav til afstand, areal og et forsamlingsloft og dermed en stærk begrænsning af antallet af deltagere.

“Jeg synes, det er vigtigt, at det kirkens og gudstjenestens rum bliver holdt åbent som et åndeligt tilflugtssted ikke mindst i denne krise. Det tyder på, at staten anerkender, at religiøsitet er en nødvendig del af mange menneskers liv, og at staten fastholder muligheden for, at det kan praktiseres, når det foregår så sikkert som muligt,” siger hun.

Det vides endnu ikke, om der også vil kunne synges salmer ved den kommende tids gudstjenester. Kirkeminister Joy Mogensen skrev i går på Facebook, at kirkeministeriet har indkaldt det såkaldte sektorpartnerskabet til møde i løbet af i dag for at drøfte, hvordan sundhedsmyndighedernes nye anbefalinger bedst efterleves af folkekirken og andre trossamfund.

"Herefter vil Kirkeministeriet offentliggøre nye retningslinjer. I mellemtiden gælder de retningslinjer, som blev opdateret den 23. december," skriver hun.

Biskopperne har imidlertid oplyst, at det er retningslinjerne fra den 21. december, der gælder, indtil der bliver meldt andet ud.

”Vi går tilbage til retningslinjerne fra den 21. december. Det er det budskab, jeg har sendt ud til Ribe Stifts præster," sagde Elof Westergaard, biskop i Ribe Stift i søndags.

Det hænger sådan sammen, at retningslinjerne fra den 21. december og den 23. december er næsten identiske, udover de forbehold at julens gudstjenester opfordredes til at være uden sang og skåret ned til maksimalt 30 minutter, som det fremgik af Kirkeministeriets opdaterede retningslinjer fra den 23. december.

Retningslinjerne gælder foreløbigt til og med søndag den 17. januar 2021.