Forskere: Moses fik hjælp af en storm

SE VIDEO Moses krydsede ikke Det Røde Hav, men Nilen med hjælp fra en kraftig storm, mener forskere på baggrund af computersimulation

Det var ikke Moses, men en kraftig østenvind, der gjorde det muligt for israelitterne at flygte fra Egypten. Og så var det for øvrigt ikke Det Røde Hav, men Nilen, der blev krydset, mener amerikanske forskere. Foto: Scanpix.
Det var ikke Moses, men en kraftig østenvind, der gjorde det muligt for israelitterne at flygte fra Egypten. Og så var det for øvrigt ikke Det Røde Hav, men Nilen, der blev krydset, mener amerikanske forskere. Foto: Scanpix.

 
 

"Moses rakte sin hånd ud over havet, og hele natten igennem drev Herren havet tilbage med en stærk østenstorm og gjorde havet til tørt land".

Sådan lyder Biblens beskrivelse af, hvordan Moses hjalp israelitterne ud af Egypten. Og netop østenstormen er også det centrale led i en ny teori om flugten fra Egypten, udviklet af amerikanske forskere.


LÆS OGSÅ: Flugten fra Egypten

For det første var der slet ikke tale om Det Røde Hav, men om den østlige del af Nil-deltaet, lyder det fra forskerne, der er tilknyttet USA's nationale center for atmosfærisk forskning og universitetet i Boulder i staten Colorado.

Desuden kan en meget kraftig østenvind, der rammer Nil-deltaet fra en bestemt vinkel, godt have skubbet vandet til side i en så tilstrækkelig lang periode, at det har været muligt at krydse deltaet, selv for udmattede slaver, lyder det fra de amerikanske forskere ifølge den britiske avis The Guardian.

Forskerne baserer deres teori på en computersimulation, baseret på detaljerede informationer om Nil-deltaets opbygning, dybde og strømforhold. Denne simulation viste, at en storm med en styrke på cirka 100 km/timen over et forløb på 12 timer ville være i stand til at skubbe vandet væk, så der i fire timer ville være mulighed for at krydse deltaet.

"Simulationen passer ganske godt til beskrivelsen i Bibelen", siger Carl Drews, der er leder af forskningsprojektet.

"Delingen af vandene kan forklares udfra vores viden om væskers dynamik. Vinden flytter vandet på en måde, der er i overensstemmelse med de fysiske love og skaber dermed en sikker passage med vand på begge sider, hvorefter vandet pludseligt falder sammen igen", siger Carl Drews ifølge The Guardian.