Forskere vil undersøge, hvorfor danskere forlader folkekirken

Teologer samles i disse dage for at diskutere folkekirkens retning. Førsteprioritet har et kommende forskningsprojekt om, hvad motiverne er for medlemmernes udmeldelser

Vartov Kirke i midten af København slog i går dørene op for landets første kirkeforskningsseminar.
Vartov Kirke i midten af København slog i går dørene op for landets første kirkeforskningsseminar. . Foto: Polfoto.

Vartov Kirke i midten af København slog i går dørene op for landets første kirkeforskningsseminar. De seneste års forskning har givet grund til refleksion over, hvor folkekirken er på vej hen.

”Vi skal finde ud af, hvilken kirke vi afleverer til den næste generation,” siger Birgitte Graakjær Hjort, leder af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter og en af arrangørerne af begivenheden, som forsøger at samle landets teologer til dialog og diskussion. Medarrangør Hans Raun Iversen, leder af det teologiske fakultet på Københavns Universitet, er enig:

”Vi står med en fornemmelse af, at vi er på et historisk tidspunkt, hvor vi har samlet en stor mængde viden, som vi skal dele og diskutere,” siger han.

De grå kirkebænke i Vartov Kirke er blevet fyldt op med omkring 80 deltagere. Det store alter hæver sig over unge og gamle teologer. Denne mandag står alter og talerstol dog i skyggen af et lærred med projicerende powerpoint-præsentationer.

Et af de store temaer blandt de seneste års kirkeforskning har været at undersøge den danske befolknings dalende efterspørgsel på folkekirkens tjenester. Overalt i landet er andelen af befolkningen, der er medlem af kirken, støt faldende. Derfor er det blevet endnu vigtigere for folkekirken at diskutere fremadrettede løsninger.

De nye undersøgelser, der diskuteres på konferencen, er et vink med en vognstang om, at kirken skal skifte retning i fremtiden.

”Vores nye undersøgelser viser, at det at være folkekirke ikke kun handler om at være til stede på hver en geografisk plet på danmarkskortet. Det handler også om at være til stede for flere subkulturer, end vi er i dag. Vi skal bevæge os fra at være til stede alle steder til at være til stede for flere grupper,” siger Birgitte Graakjær Hjort.

”Det udfordrer os til at være kirke på nye måder,” siger hun.

Konferencen løftede også sløret for, hvad der er på tegnebrættet i fremtiden. Her har en undersøgelse af de mange udmeldelser af folkekirken førsteprioritet og sættes i gang i en nær fremtid:

”Vi har planer om at undersøge udmeldelserne af folkekirken. Det er vigtigt for os at vide noget om bevæggrundene for udmeldelserne. Er det en overvejelse, der er på vej gennem mange år, eller bliver det udløst af en begivenhed? Det er spørgsmål, vi søger at få svar på,” siger Birgitte Graakjær Hjort.

Kirkeforskningsseminaret afholdes over to dage og er et samarbejde mellem de teologiske afdelinger på Københavns og Aarhus Universitet samt Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.