Forskning i Reformationen får millionstøtte

Projektet skal undersøge, hvordan Reformationen har været med til at forme værdier som autoritiet, ansvar, ret og pligt. Værdier, som alle blev essentielle byggesten til dannelsen af velfærdsstaten og det danske demokrati

Projektet hedder ”Lutherdom og dansk samfundsudvikling” og har fået fem millioner kroner i støtte. Pengene kommer fra Det Frie Forskningsråd via en særlig bevilling på finansloven.
Projektet hedder ”Lutherdom og dansk samfundsudvikling” og har fået fem millioner kroner i støtte. Pengene kommer fra Det Frie Forskningsråd via en særlig bevilling på finansloven. Foto: Nima Stock/Polfoto.

Hvordan præger Reformationen det danske samfund i dag? Hvordan har det lutherske tankesæt rokket ved vores kirke, vores identitet og vores bevidsthed?

De spørgsmål skal et nyt forskningsprojekt forsøge at besvare. Anledningen er 500-året for Reformationen, der markeres hele det næste år og kulminerer i oktober 2017. I særdeleshed har projektet til formål at undersøge, hvordan Reformationen har været med til at forme værdier som autoritiet, ansvar, ret og pligt. Værdier, som alle blev essentielle byggesten til dannelsen af velfærdsstaten og det danske demokrati.

Projektet hedder ”Lutherdom og dansk samfundsudvikling” og har fået fem millioner kroner i støtte. Pengene kommer fra Det Frie Forskningsråd via en særlig bevilling på finansloven.

I spidsen for projektet står lektor og ph.d. i historie Nina Javette Koefoed fra Aarhus Universitet.

”Hvis man ser på Danmark og de andre nordiske lande udefra, kan man kun se Norden som en åbenlys case for et forskningsprojekt som det her. Intet andet sted har en så lang tradition med Luther og protestantismen som de nordiske lande,” siger lektoren.

Hun håber, at få nuanceret debatten om Reformationens betydning for Danmark i dag. I øjeblikket er der nemlig to meget forskellige holdninger, påpeger lektoren:

”Den ene lejr afviser, at Luthers tanker skulle have haft nogen betydning for vores samfund, mens den anden lejr mener, at Martin Luther lagde første sten til det, vi i dag kender som velfærdsstaten.”

Nina Javette Koefoed forklarer, at spørgsmålet om omsorgen for de fattige, ældre og syge bliver centralt i forskningen. Med Reformationen blev ansvaret for den sociale omsorg nemlig flyttet fra kirken til staten. Sådan forholder det sig fortsat i dag, og det ermed til at vise, at den måde, vi tænker socialt ansvar og omsorg, er forankret i Reformationen.

”Vi vil blandt andet forske i, hvordan denne forpligtelse over for samfundets udsatte blev bygget ind i lovgivningen efter Reformationen. På den måde kan vi se, hvordan Luthers tanker bevægede sig fra religionen og ind i staten.”

Forskningsprojektet løber over tre år og forventes færdigt i 2020. Nina Javette Koefoed fortæller, at der løbende vil blive udgivet en række artikler og bøger om emnet, ligesom projektet undervejs også formidles ved en konference den 1.-3. november 2017 på Aarhus Universitet kaldet Rethink Reformation 2017 – eller Gentænk reformationen, som sætningen ville lyde på dansk.