Forslag fra Dansk Folkeparti skal udelukke imamer som domsmænd

Dansk Folkeparti undrer sig over, hvorfor imamer kan være domsmænd og nævninge, mens folkekirkens sognepræster for eksempel ikke kan. Partiet vil have regeringen til at sætte ind

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen (DF) undrer sig over, at imamer kan være domsmænd og nævninge, mens folkekirkens sognepræster for eksempel ikke kan. Arkivfoto fra fredagsbøn i Grimhøjmoskéen.
Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen (DF) undrer sig over, at imamer kan være domsmænd og nævninge, mens folkekirkens sognepræster for eksempel ikke kan. Arkivfoto fra fredagsbøn i Grimhøjmoskéen. . Foto: Brian Rasmussen/Scanpix.

Dansk Folkeparti vil nu have regeringen til inden udgangen af 2017 at fremsætte et lovforslag, som udelukker imamer og andre religiøse forkyndere fra at være domsmænd eller nævninge.

Derfor har partiet fremsat et såkaldt beslutningsforslag, der skal pålægge regeringen at fremsætte et lovforslag. Forslaget har endnu ikke været til første behandling i folketingssalen.

Sagen blev aktuel, da Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen (DF) stillede spørgsmålet til justitsminister Søren Pape (K), om det er korrekt, at imamer kan være domsmænd og nævninge, mens folkekirkens sognepræster for eksempel ikke kan.

Det fremgår af en bestemmelse i Retsplejeloven, paragraf 70, at ”folkekirkens og de anerkendte trossamfunds gejstlige” sammen med en række andre statslige embedsmænd er udelukket fra at medvirke i retssalen i de nævnte roller. Nu ønsker Dansk Folkeparti, at imamer også bliver nævnt i bestemmelsen.

Forslaget synes på forhånd at kunne få opbakning fra i hvert fald Socialdemokratiet. Umiddelbart efter at Martin Henriksen i begyndelsen af januar sagde, at imamer ikke skal have lov til at sidde som domsmænd og nævninge, meldte retsordfører Trine Bramsen (S) sig i debatten med en video på sin facebookside, hvor hun afviste ”religiøse forkyndere, der sidder i vores retssale og er med til at dømme folk.”

Efter den foreløbige plan kommer beslutningsforslaget først til debat i Folketinget i marts.