Prøv avisen

Fra i dag kan der stemmes til bispevalget i Helsingør Stift

De fire bispekandidater ses her ved en debat i august 2020. Foto: Leif Tuxen.

For anden gang i folkekirkens historie skal et bispevalg afvikles elektronisk. Første gang stemte 90,2 procent af de stemmeberettigede

Bispevalget i Helsingør Stift går i dag ind i en ny fase, når der bliver sendt elektroniske stemmesedler ud til alle 1532 stemmeberettigede menighedsrådsmedlemmer og præster i stiftet.

De skal vælge den snart 70-årige Lise-Lotte Rebels arvtager mellem de fire kandidater Asser Skude, Peter Birch, Eva Holmegaard Larsen og Ulla Thorbjørn Hansen, som alle er blevet præsenteret her i avisen.

Stemmesedlerne bliver sendt digitalt via E-boks, på nær til en 40-50 stykker, der ikke har computer og derfor skal stemme manuelt. Det forklarer valgbestyrelsens formand, Birthe Larsen.

Hun er netop på vej i bil fra et møde i Helsingør, hvor hun og de valgtilforordnede har fået en gennemgang af teknikken, da Kristeligt Dagblad fanger hende på telefonen, håndfrit:

”Jeg tror, der er en rimelig god bevidsthed i stiftet om, at der er valg. Vi har afholdt indtil flere debatarrangementer, som har været velbesøgte, blandt andet i den gamle Frederiksborghal, der nu hedder Royal Arena. Der kom mange. Vi vil meget gerne have en stemmeprocent på 100. Men jeg har slet ikke nogen idé om, hvad den ender på,” siger Birthe Larsen, der er medlem af Provstiudvalget for Frederiksund Provsti og altså valgt som formand for valgbestyrelsen.

Det er anden gang i historien, at et bispevalg afvikles elektronisk. Første gang var i 2017 i Lolland-Falsters Stift, hvor Marianne Gaarden vandt. Her lød der op til valget kritiske røster om, at sikkerheden skulle være på plads, når det nu foregik online. Men så vidt vides, var der ingen, der forsøgte at hacke bispevalget, som efterfølgende blev erklæret en digital succes.

Ved den første valgrunde blev der dengang afgivet 424 stemmer ud af 470 mulige, hvilket er en stemmeprocent på 90,2. For at opnå et lignende resultat i Helsingør Stift, skal 1380 personer logge ind og gøre deres stemme hørt.

Birthe Larsen er helt tryg ved, at teknikken nok skal spille – og med god grund, mener lektor emeritus i praktisk teologi Hans Raun Iversen, der følger valgkampen tæt. Han har stor tiltro til den digitale løsning.

”Nu skal man passe på med at spå, men mit bedste bud er, at stemmeprocenten bliver over 95. Alle os, der bruger E-boks, er oppe på mærkerne. Det skal vi være, for ellers svarer det til, at man ikke får åbnet sin post, og så hober rudekuverterne sig op. E-boks er en uomgængelig og indkørt løsning, som nok skal fungere,” siger Hans Raun Iversen.

Selvom det altså fra i dag er muligt at stemme, er det ikke ensbetydende med, at de stemmeberettigede nu har travlt. For den indledende valgrunde slutter først den 13. oktober, hvor stemmerne vil blive talt op og resultatet offentliggjort. Hvis en kandidat modtager mere end 50 procent af stemmerne, er vedkommende valgt med det samme. Ellers skal valget ud i en anden runde.