Fredagsbøn ved Christiansborg udviklede sig til verbal slåskamp

Bevæbnet med dannebrogsflag protesterede mange imod den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir, der i dag holdt fredagsbøn på Christiansborg Slotsplads

Hundredvis mødte i dag op til fredagsbønnen på Christiansborg Slotsplads, der var arrangeret af den islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir. Mens tilhængere af organisationen bad, lød der piften og buh-råb fra de mange modstandere. –
Hundredvis mødte i dag op til fredagsbønnen på Christiansborg Slotsplads, der var arrangeret af den islamiske bevægelse Hizb ut-Tahrir. Mens tilhængere af organisationen bad, lød der piften og buh-råb fra de mange modstandere. – . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/Scanpix.

Et midaldrende par diskuterer. ”Er du sikker på, at det er en god idé at stå så tæt på?”, siger kvinden.

”Ja, ja, bare rolig, der sker mig ikke noget,” svarer han.

De står uden for en afspærring på Christiansborg Slotsplads i København. På den anden side er den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir i færd med at gøre klar til den fredagsbøn, som den tidligere på ugen inviterede til i anledning af angrebet i Christchurch, New Zealand, hvor en højreradikal dræbte mindst 50 personer. Men det er ikke blot de dræbte, som skal mindes. For organisationen mener, at der i Danmark hersker et islamfjendsk politisk klima. Det budskab er også på dagsordenen denne fredag middag.

”Buuuuh,” råber den midaldrende mand og trodser både hustruens anbefaling, afspærringen og de mange politifolk. Med et dannebrogsflag løftet højt over hovedet stiller han sig få meter fra de fremmødte fra Hizb ut-Tahrir.

Flere fra forsamlingen inden for afspærringen holder hvide og sorte flag med arabisk skrift på. Mens de store flag vajer i vinden, sætter de sig i stilling til at bede. Tættest på en lille scene sidder cirka 25 personer, og bag dem er der yderligere 10 rækker med samme antal. De siddende mænd bærer mørkeblå eller sorte jakker, og bag dem står cirka 150 tørkeklæde- bærende kvinder.

Da en person begynder at tale arabisk fra scenen, og hans ord strømmer ud af højtalerne, intensiveres den dårlige stemning blandt de personer, som står uden for afspærringen.

”I er nogle Islamisk Stat- tøsedrenge, alle sammen, mand!”, råber en mørkhåret mand med et kurdisk flag.

Han løber mod forsamlingen fra Hizb ut-Tahrir, men bliver stoppet af tre politifolk, som tager ham under armen og fører ham nogle meter væk.

Imens begynder en gruppe på cirka 20 personer med små dannebrogsflag at synge.

Hundredevis mødte i går op til fredagsbønnen på Christiansborg Slotsplads, der var arrangeret af den islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir. Tættest på en lille scene var cirka 25 personer, og bag dem var yderligere 10 rækker med samme antal.
Hundredevis mødte i går op til fredagsbønnen på Christiansborg Slotsplads, der var arrangeret af den islamistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir. Tættest på en lille scene var cirka 25 personer, og bag dem var yderligere 10 rækker med samme antal. Foto: Liselotte Sabroe. Ritzau/Scanpix

”Der er et yndigt land...”

De bliver stille, da de fremmødte fra Hizb ut-Tahrir højt råber ”Allahu Akbar” (gud er størst, red.) flere gange efter hinanden. Herefter kvitterer de dannebrogsbærende med piften, buhråb og slagråbet ”Danmark! Danmark! Danmark!”.

En lignende modstand mod forsamlingen fra Hizb ut- Tahrir møder man godt 50 meter derfra. Her står en annonceret moddemonstration – orkestreret af det socialdemokratiske folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen – også med dannebrogsflag. Gruppen har et hvidt skilt med ordene: ”Kampen mod islamismen er nødvendig for menneskers frihed.”

Ikke langt derfra står 24-årige Kazem med en gruppe jævnaldrende venner. Han er født i Irak, muslim og dansk statsborger. Derudover arbejder han som selvstændig. Han mener, at det er godt, at Hizb ut-Tahrir med fredagsbønnen støtter de dræbte i Christchurch i New Zealand. Han bryder sig dog ikke om, at organisationen blander det budskab sammen med dens modstand mod de danske politikere.

”Som muslim kan jeg kun være modstander af Hizb ut-Tahrir. Men jeg er her i dag for at støtte op om en fredsbøn for de dræbte i New Zealand. Organisationens holdning til de danske politikere må stå for egen regning, det vil jeg ikke blande mig i,” siger han.

Et øjeblik efter begynder der at lugte brændt. Lugten kommer fra Holmens Kanal. Her står Rasmus Paludan, leder af det stærkt indvandrerkritiske parti Stram Kurs, inden for to politiafspærringer. Få dage inden dagens fredagsbøn annoncerede han, at han også ville dukke op. I en engangsgrill ligger et eksemplar af Koranen i flammer. Omkring 10 personer står ved Paludans side, mens en håndfuld politifolk står på hver side af afspærringerne og sørger for, at ingen kommer tæt på.

”Åååh, sig til alle shababs (vores venner, red.), at de bare skal holde sig væk fra ham der,” siger en ung dreng til sine venner, mens han peger over på Rasmus Paludan.

Klokken bliver 13.30. De hundredvis af mørkeblå og sorte jakker fylder stort set hele gadebilledet, mens de og deres modstandere strømmer væk fra Christiansborg Slotsplads. Tilbage er nu kun larmen fra bilerne.