Frelsens Hær fjerner fattiges gæld

Familier med anspændt økonomi kan få økonomisk vejledning og rentefri mikrolån hos Frelsens Hær. I flere tilfælde har organisationen reddet familier, der ellers ville være blevet sat på gaden

Frelsens hær tilbyder rentefrit mikrolån til familier i økonomiske vanskeligheder. -
Frelsens hær tilbyder rentefrit mikrolån til familier i økonomiske vanskeligheder. -. Foto: .

En enlig mor og hendes børn ville være blevet sat på gaden, hvis ikke Frelsens Hær var trådt til og havde betalt de 12.000 kroner, kvinden skyldte.

Pantefogeden var troppet op for at smide familien ud, men takket være et nyt tiltag i Frelsens Hær om gældssanering til samfundets fattigste kunne fogeden gå hjem med uforrettet sag.

Projekt gældssanering tilbyder økonomisk trængte familier hjælp til at få gæld og renter ned og til at lægge et fornuftigt budget. I de mere akutte tilfælde indfrier Frelsens Hær familiernes gæld til en rente på nul procent. Pengene bliver betalt tilbage i det tempo, låneren kan klare. Indtil videre har omkring 20 familier fået hjælp til økonomien. Lånene har ligget på mellem 10.000 og 40.000 kroner. Det fortæller Lars Lydholm, der er informationschef i Frelsens Hær.

Vi har i flere tilfælde på selve dagen sikret, at folk ikke er blevet smidt ud af deres lejligheder. Den pågældende enlige mor var fire måneder fra at afslutte sin uddannelse til pædagog. Var hun blevet smidt ud, ville samfundet have haft store udgifter til ophold på et krisecenter, og hun ville være tvunget i knæ. I værste fald ville hun måske ikke få færdiggjort sin uddannelse. På den måde, er der ofte ingen fleksibilitet i systemet, siger Lars Lydholm.

Det er der til gengæld i Frelsens Hærs økonomiprojekt. Helt konkret kan familier i finansielle vanskeligheder skrive en ansøgning til organisationen og komme i betragtning til at få hjælp. Som regel benytter ansøgerne i forvejen Frelsens Hærs tilbud og bliver opfordret til at søge.

Dog har man på ingen måde mulighed for at hjælpe alle. Der er kun et bestemt beløb i kredsløb, men efterhånden som lånene bliver betalt tilbage, har andre trængende mulighed for at blive hjulpet. Lars Lydholm kalder det for mikrokredit for danskere.

Det har overrasket ham positivt, at lånerne sætter en ære i hurtigt at betale pengene tilbage.

Vi løb en risiko og kunne bare håbe på, at folk ville betale pengene tilbage, men det gør de. Når man viser folk tillid og giver dem en reel chance, vil de gerne vise, at de kan. Det viser også, at de er solidariske over for de andre familier, der står i kø til at få hjælp, siger han.

Finn Pilgaard Beyer er projektleder i Samvirkende Menighedsplejer. Her har man ikke midlerne til at yde gældssanering, men arbejder lige nu på et nyt koncept, der blandt andet handler om at rådgive fattige familier til at få styr på finanserne.

Økonomien er et af fokuspunkterne. Det er vores erfaring, at de familier, vi er i kontakt med, er rige på overtrukne kontokort. Mange har taget forbrugslån og er dybt forgældede og tør ikke henvende sig til en advokat for at få hjælp. Fordelen ved at få hjælp fra os er, at vi ikke har nogen magtrelation til familierne, som det kan være tilfældet på socialkontoret. Hos os er det frivilligt, om man vil møde op, siger han.

Bjarne Lenau Henriksen, der er teolog og chef i Kirkens Korshær, synes, at Frelsens Hærs idé om gældssanering er alle tiders.

I Kirkens Korshær hjælper man også ofte folk med at administrere kontokort og få styr på rudekuverterne.

Det er ikke noget, vi arbejder systematisk med, men vi har altid brugt megen tid på økonomisk rådgivning til familier, og jeg er sikker på, at der også hist og her er nogen, der har fået lidt støtte, siger Bjarne Lenau Henriksen.

Korshærschefen spår, at der i den nære fremtid bliver endnu større behov for økonomisk hjælp og rådgivning til de fattigste.

Problemet er blevet større. Fattigdommen stiger i Danmark, og de dårligst stillede familier får det endnu dårligere, siger han.

schelde@kristeligt-dagblad.dk

Det er rart for humanitære organisationer at modtage gaver, men der kan være et etisk dilemma, hvis man ikke ved, hvor pengene kommer fra. Hos Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, indførte man sidste år et etisk regelsæt, som alle medlemsorganisationer skal følge. – Foto: Scanpix.
Det er rart for humanitære organisationer at modtage gaver, men der kan være et etisk dilemma, hvis man ikke ved, hvor pengene kommer fra. Hos Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation, Isobro, indførte man sidste år et etisk regelsæt, som alle medlemsorganisationer skal følge. – Foto: Scanpix. Foto: .
Frelsens hær tilbyder rentefrit mikrolån til familier i økonomiske vanskeligheder. -
Frelsens hær tilbyder rentefrit mikrolån til familier i økonomiske vanskeligheder. - Foto: stock.xchng