Fremgang og fordomme præger stemningen i Indre Mission

Indre Mission har gjort op med et årelangt underskud og står nu til at udvide missionsarbejdet. Men trods en ny optimisme trækkes man stadig med et dårligt image som samfundets ”hængehoveder og tudepotter”

Der var muntre toner til Indre Missions årsmøde i Skjern denne weekend, hvilket blandt andet skyldes et millionoverskud. Det betyder, at Indre Missions hovedbestyrelse nu har besluttet at udvide missionsarbejdet med fem fuldtidsstillinger.
Der var muntre toner til Indre Missions årsmøde i Skjern denne weekend, hvilket blandt andet skyldes et millionoverskud. Det betyder, at Indre Missions hovedbestyrelse nu har besluttet at udvide missionsarbejdet med fem fuldtidsstillinger. Foto: Ben Haman.

De omkring 1300 mennesker, der i weekenden var samlet til Indre Missions årsmøde i Skjern, skulle ikke lede længe for at finde noget at glæde sig over.

Ikke nok med at sommer-solen stod højt over Vestjylland, og køkkenet i Skjern Kulturcenter, hvor årsmødet blev holdt, bød på velnærende frikadeller med rødkål til frokost. Indre Missions venner kunne tillige høre deres formand gå på talerstolen og fortælle om en bemærkelsesværdig fremgang i arbejdet.

”Begejstring og fornyet optimisme er nogle af de nøgleord, jeg møder i vores bevægelse i disse år,” lød det fra formanden Hans-Ole Bækgaard.

Optimismen bunder ikke mindst i, at det er lykkedes at vende mange års elendig økonomi til et millionoverskud. Det betyder, at Indre Missions hovedbestyrelse nu har besluttet at udvide missionsarbejdet med fem fuldtidsstillinger.

Den positive stemning handler dog om mere end bare penge. Formanden kunne fortælle, at foreningen generelt oplever solid opbakning til dens arrangementer og god søgning til dens efterskoler og andre institutioner. Og der kommer mange kvalificerede ansøgninger fra især unge mennesker, når de ældre medarbejdere går på pension.

Alligevel fornemmede man ved weekendens årsmøde, at der bag ved optimismen lå en nagende irritation over, at Indre Mission stadig må slås med et dårligt ry i befolkningen.

Det er snart 90 år siden, at Hans Kirk udgav sin berømte og i denne forsamling stigmatiserende roman ”Fiskerne”. Alligevel bliver bogens karakteristik af en gruppe indremissionske vesterhavsfiskere som fordømmende og livsfornægtende ved med at hænge ved.

Det har været et vilkår i hele Indre Missions historie, forklarede Hans-Ole Bæk- gaard, der i sin formandsberetning læste op af en tale, bevægelsens medstifter, Vilhelm Beck, holdt i 1899:

”Man siger, at vi vil fordumme folk. At den indre mission er fjendsk mod al menneskelig oplysning. At det er en menneskefjendsk retning, der fornægter alt skønt og godt. At vi gør mennesker til hængehoveder og tudepotter, som aldrig må være glade. (…) Det skyldes enten uvidenhed eller ondskab at beskylde os for dette,” refererede han den 118 år gamle tale og tilføjede, at ordene er stort set lige så aktuelle i dag.

Den pointe blev også bekræftet, da en mand tog ordet under årsmødet og forklarede, at bevægelsens dårlige image er så fasttømret i samfundet, at han møder asylansøgere, der ikke engang har været i landet i et år, men alligevel har et billede af Indre Mission som taget ud af ”Fiskerne”.

Men det kan ikke være anderledes end, at det møder modstand at stå for, hvad Indre Mission gør, mener den 81-årige Jakob Borg, der har taget turen til Skjern fra sit hjem ved Holstebro.

”Vi får stadig på nakken for at være for gammeldags. Men vi er jo aldrig blevet lovet andet. Jesus siger selv, at har de forfulgt mig, vil de også forfølge jer,” siger han.

Der er dog sket visse ændringer over årene, når det kommer til fordommene. Det mener den 60-årige Jens Erik Mikkelsen fra Snejbjerg. For mens fordommene har holdt ved, har Indre Mission gjort sit til, at de ikke længere har hold i virkeligheden.

”Du finder stadig folk her, der ikke drikker vin eller vil tage sig en svingom. Men du finder også folk, som gør. Og vigtigst af alt, så er der over de senere år kommet en accept af, at man er forskellig,” siger han.

Men noget tyder på, at problemerne kan være ved at gå i sig selv, så det dårlige image ikke kommer til at fylde ved årsmøderne fremover. I hvert fald møder den 20-årige Emma Skindhøj fra Billund ikke mange af de gamle fordomme hos sine jævnaldrende.

”Nogle unge har selvfølgelig hørt negative historier fra deres forældre. Men generelt oplever jeg, at fordommene hurtigt bliver brudt ned i min alder, og at det virker, som om at det er nemmere i dag at sige, man kommer fra Indre Mission, end det var for tidligere generationer,” siger hun.