Fremtiden tegner mørkere end længe for de kristne i Afrika

Det bliver ikke nemmere at være kristen i Afrika, viser rapport fra Åbne Døre, som bliver offentliggjort i dag på Christiansborg i forbindelse med regeringens første møde om kristenforfølgelser

Jesus er synlig i Afrika, som her i den nigerianske by Jos, der er berygtet for sine volde-lige konflikter mellem kristne og muslimer. –
Jesus er synlig i Afrika, som her i den nigerianske by Jos, der er berygtet for sine volde-lige konflikter mellem kristne og muslimer. – . Foto: George Osodi/Panos/ritzau.

Med jævne mellemrum bliver kristenforfølgelser i mellemøstlige lande omtalt i medierne. Ikke mindst efter mord og vold i lande som Irak og Syrien, hvor yderligtgående islamistiske grupper som Islamisk Stat hærger.

Det er dog langtfra kun i Mellemøsten, at kristenforfølgelser gør sig gældende, for også i det sydlige Afrika bliver kristne sat under pres, forfulgt og dræbt i en række lande. Og problemet med forfølgelserne vokser.

Sådan lyder en af konklusionerne i den internationale missionsorganisation Åbne Døres seneste opgørelse over kristenforfølgelser i verden, den såkaldte verdensrangliste, der i dag bliver fremlagt på Christiansborg i forbindelse med regeringens første møde med fokus på kristenforfølgelser.

”Situationen er blevet meget bekymrende, når det gælder trosfriheden i en række lande i Afrika syd for Sahara. I mange overvejende kristne lande er indbyggerne blevet opdelt mellem islam og kristendom som et resultat af politisk islam. Nogle gange gør opdelingen sig gældende i et lokalområde, andre gange gør den sig gældende over store geografiske områder,” lyder det i rapporten.

Og at også 2017 blev et blodigt år for de kristne i Afrika, blev senest tydeligt i december sidste år, hvor mindst 100 kristne blev dræbt i Nigeria og Egypten. Tidligere på året blev kristne i Den Centralafrikanske Republik, Nigeria, Kenya, Somalia og Sudan dræbt. På verdensplan blev 3066 kristne dræbt i 2017 ifølge Åbne Døre, der understreger, at tallet er konservativt sat. Tallet er betydeligt højere end i 2016, hvor 1207 kristne blev dræbt – men markant lavere end i 2015, hvor 7106 kristne blev dræbt.

Det stigende antal kristenforfølgelser hænger blandt andet sammen med spredningen af radikale islamistiske grupper, lyder det fra Dorit Hejslet. kommunikationsansvarlig hos Åbne Døre i Danmark. Hun forklarer, at spredningen af de radikale grupper øger presset på kristne, og at årsagen til den spredning blandt andet skal findes i påvirkningen af afrikanske børn og unge.

”I det sydlige Afrika har vi set en øget fremvækst af islamiske skoler, der bliver betalt af mellemøstlige islamiske ngo’er. De bidrager til at sprede radikal islam og har efter vores vurdering bidraget til den negative udvikling,” siger hun.

Et afrikansk land, hvor kristne bliver forfulgt, er blandt andre Nigeria, hvor den yderligtgående islamistiske terrororganisation Boko Haram i årevis har terroriseret og dræbt kristne, og det er Eritrea, påpeger professor emeritus i Afrika-studier, Holger Bernt Hansen.

”I Eritrea har der været et kraftigt opgør med de kristne, og Eritreas nuværende præsident har på et tidspunkt smidt nogle af de kristne hjælpeorganisationer, der arbejdede der, ud af landet. Men der, hvor det virkelig brænder på, er i Egypten og i Nigeria. I sidstnævntes tilfælde er religion et led i konflikten mellem de fastboende kristne landmænd og de muslimske halvnomader. Her ser vi, hvordan de muslimske halvnomader rykker længere mod syd og angriber de kristne fastboende, og konflikten bliver intensiveret af tørken,” siger han.

Religion er dog langtfra den eneste faktor i konflikten mellem de muslimske halvnomader og kristne landmænd, vurderer Holger Bernt Hansen.

”Religionen er et element i konflikten og forstærker den, men hvorvidt religion også udløser konflikten, er meget svært at sige,” lyder det.