Frikirker huser mange medlemmer af folkekirken

Frikirker ser ingen problemer i, at medlemmer og tilknyttede samtidig er medlemmer af folkekirken

Af Bente Clausen

Mia Dahl Nørholm overvejede ved sidste menighedsrådsvalg at løse sognebånd for at støtte en bestemt præst. Men nåede det ikke på grund af tidsfristen. Det er den eneste gang i 10 år, hvor hun har overvejet at bruge sit medlemskab af folkekirken aktivt. Ellers er hun tilknyttet frikirken "Guds Ord" i Højbjerg ved Århus. Et af de af Kirkeministeriet 93 godkendte trossamfund med vielsesbemyndigelse. Her er de kongeligt anerkendte 11 trossamfund ikke talt med.

I Mia Dahl Nørholms tilfælde er der ikke tale om dobbelt medlemskab, fordi hun ikke er medlem af frikirken.

– Og bortset fra den situation med præsten ved sidste menighedsrådsvalg har jeg ikke forsøgt at bruge mit medlemsskab af folkekirken. Jeg venter, og det har jeg gjort i 10 år, på en lejlighed til at slå i bordet og sige, at nu er det nok, siger Mia Dahl Nørholm.

Én lejlighed kunne have været, siger Mia Dahl Nørholm, da Århus-biskoppen Kjeld Holm fik prisen "Årets Laks" for sin støtte til vielser af homoseksuelle i kirken.

– Men dybest set skyldes det nok, at jeg ikke har fået taget mig sammen, siger hun.

Ifølge den kirkelige lovgivning opfattes man som udmeldt af folkekirken, hvis man melder sig ind i et andet trossamfund. Men Kirkeministeriet øver, ifølge kirkeretsekspert, ph.d. Lisbet Christoffersen, ingen kontrol med, om medlemmerne er tilmeldt et andet trossamfund. Den kontrol kunne man ifølge Christoffersens kronik i dagens avis for eksempel foretage, når man giver vielsesbemyndigelse til et trossamfund, som skal dokumentere mindst 150 medlemmer for vielsesbemyndigelsen. Derfor mener Lisbet Christoffersen, at den næste "Riberssag" vil være om et folkekirkemedlem i menighedsrådet, som samtidig er medlem af et andet trossamfund.

Der er intet tal for, hvor mange medlemmer af frikirker og frimenigheder, som samtidig er medlemmer af folkekirken. Mia Dahl Nørholms mand, Kent Nørholm, der er tidligere præst i "Guds Ord", siger, at der er flere i menigheden, som er dobbeltmedlemmer, men at det ikke betyder så meget for kirken.

– Måske ville vi være mere strikse, hvis vi førte kartotek, men det gør vi ikke, siger han.

Formanden for Luthersk Missions landsstyrelse gætter på, at antallet af folkekirkemedlemmer i Luthersk Missions frikirker og frimenigheder udgør mellem en tredjedel og halvdelen. Men det er ikke et område, Luthersk Mission har undersøgt.

Claus Grønbæk er præst i Københavnerkirken i Rødovre ved København, som er en kirkelig højrefløjs-frimenighed.

– Jeg tror, at en meget stor del af de over 200 mennesker, vi ser til gudstjeneste hver søndag, er medlemmer af folkekirken.

Københavnerkirken har lige søgt om vielsesbemyndigelse, men har endnu ikke fået en afgørelse. Claus Grønbæk vier, døber og begraver kirkens medlemmer på tilladelser, der søges i hvert enkelt tilfælde.

– Jeg tror, at mange beholder deres folkekirkemedlemskab på grund af tradition og følelser. Det er der jo en stærk tendens til i folkekirken, hvor over 80 procent er medlemmer, mens kun de to procent går regelmæssigt i kirke.

– En anden tradition i Danmark er for mange tilhørsforholdet til en missionsforening. På mange måder tror jeg, at frikirker og frimenigheder opfattes som en form for missionsforeninger, hvor man har sin identitet, mens medlemskab af folkekirken bunder i følelser, siger han.

Til gengæld tror Claus Grønbæk ikke, at folkekirkemedlemmerne i Københavnerkirken er særlig aktive i folkekirken.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

Lov om medlemskab af folkekirken

1. Personer, der døbes i folkekirken, bliver ved dåben medlem af folkekirken.

2. Stk. 2: Medlemskabet ophører, såfremt et medlem slutter sig til et andet trossamfund eller på anden måde, for eksempel ved at lade sig gendøbe, stiller sig uden for folkekirken.

www

Med et netabonnement på Kristeligt Dagblad kan man på internetadressen www.kristeligt-dagblad.dk læse alle artikler, vi har bragt om Riberssagen.