Prøv avisen

Færøsk prædikant blæser til jagt på dansk præst

Da Anders Fogh Rasmussen (V) holdt sin første nytårstale i 2002, introducerede han den konfrontatoriske tale med opgør med smagsdommere og kritik af den socialdemokratiske velfærdsstat. -- Foto: Niels Åge Skovbo Denmark

Anne Mette Greve Klemensen, sognepræst i Fuglefjord på Færøerne, har anmeldt en selvbestaltet prædikant til politiet. Prædikanten har blandt andet opfordret folk i Fuglefjord til at jage præsten ud af bygden

I, som kalder jer troende kirkefolk i Fuglefjord. Hvis der findes sådanne folk i Fuglefjord. Så må jeg advare jer og ruske lidt i jer. Ved I, at der er en præst, som blåstempler sodomi. Ved I det? En kvindelig præst dertil. Jesus har noget imod, at I tillader en kvinde at være profet jer imellem. Ved I det?.

Sådan begynder en prædiken på en færøsk hjemmeside. Den kvindelige præst, som prædikenen handler om, hedder Anne Mette Greve Klemensen, og hun er sognepræst i bygden Fuglefjord på Østerø på Færøerne. Hun har meldt den selvbestaltede prædikant Sjurdur Højgaard til politiet for det, hun opfatter som trusler mod hende og hendes børn, og for at opfordre folk i Fuglefjord til at jage hende ud af bygden.

LÆS OGSÅ: Brugtes færøske skikke også i Danmark?

Prædikanten lagde prædikenen på sin hjemmeside den 3. januar i år. Politiet har afhørt både præsten og prædikanten, men indtil videre har anklagemyndigheden ikke taget videre stilling til anmeldelsen. Prædikenen ligger stadigvæk på prædikantens hjemmeside, og den er blevet delt mange gange på Facebook.

Det er specielt en omfortolkning af et uddrag fra Johannes Åbenbaring i prædikenen, der har fået bægeret til at flyde over for præsten.

Nu kaster jeg hende på sygelejet, og dem, der horer med hende, styrter jeg ud i stor trængsel, hvis de ikke omvender sig fra hendes gerninger, og hendes børn slår jeg ihjel, dundrer Sjurdur Højgaard i sin prædiken med tydelig adresse til præsten.

Det lyder efter Anne Mette Greve Klemensens opfattelse som en mordtrussel mod hendes børn. Sjurdur Højgaard afviser at have fremsat trusler. Han har kun sagt, hvad der står i Bibelen, har han udtalt til færøske medier.

Det er ikke første gang, Sjurdur Højgaard har været i mediernes søgelys på grund af sine bombastiske udtalelser. Han har de seneste år oversat King James-bibelen til færøsk og er i gang med at få den trykt og båret ud til husstande på Færøerne. Hans mange og meget vrede internetprædikener har flere gange været genstand for debat på Færøerne.

Anne Mette Greve Klemensen har været præst i Fuglefjord siden januar 2011. Hendes anmeldelse bakkes helt og holdent op af menighedsrådet. Hun har desuden fået offentlig opbakning fra store dele af befolkningen i sagen, der har skabt røre på Færøerne.

Der har været en utrolig hjertevarme. Folk har ringet, og jeg har fået mails alle mulige steder fra, siger Anne Mette Greve Klemensen.

LÆS OGSÅ:Præst siger op i protest, fordi kollega spiste græshoppe

Hun er utrolig glad for den opbakning, hun har fået, og ikke mindst for den støtte, hun har fået fra menighedsrådet i Fuglefjord.

Og der var flere folk i kirke sidste søndag, end der plejer, siger Anne Mette Greve Klemensen. Det er ikke hendes opfattelse, at prædikantens meninger om hende deles af ret mange i sognet.

Hun er blevet rådet til ikke at udtale sig om selve anmeldelsen, da det er en politisag. Der vil dog sandsynligvis gå flere uger, før anklagemyndigheden tager stilling til, om der skal rejses anklage mod prædikanten.

Der er dog folk i bygden, der ikke synes godt om, at præsten er en ung kvinde. Og årsagen til den meget omdiskuterede prædiken skal muligvis også findes i en anden uoverensstemmelse om kirkens søndagsskole.

Kort før den kontroversielle prædiken blev den lokale søndagsskole, der de seneste år har holdt til i kirkens kælder, flyttet til menigheden Thabors lokaler. Historien vakte opsigt.

En begrundelse (for flytningen, red.) er helt sikkert præsten. Styret for Thabor ønsker ikke at være i kirken mere, og hovedårsagen er uden tvivl præsten. Delvis fordi hun er kvinde og delvis på grund af en tale, hun holdt på højskolen ved ólavsøka (nationale festdage den 28. og 29. juli, red.), hvor hun uddybede sine synspunkter vedrørende flere emner, sagde menighedsrådsformanden Marin S. Thomsen til avisen Dimmalætting den 8. januar.

Anne Mette Greve Klemensen er en blandt få præster på Færøerne, der ikke er imod, at homoseksuelle kan indgå i registreret partnerskab.

Debatten om kirkelige vielser af homoseksuelle er ikke eksisterende på Færøerne, hvor den politiske debat stadigvæk handler om registreret partnerskab. Homoseksuelle kan ikke som i Danmark indgå i registreret partnerskab på Færøerne.