Fynboer inddrager kulturkristne i kirkeudvikling

Bogense Provsti på Fyn meldte sig som det første provsti i landet til projektet Lokal kirkeudvikling, der skal skabe kirke på en ny og lyttende måde

I Bogense Provsti er de optaget af, hvordan de kan skabe nyt menighedsliv, og det sker ved at inddrage både kirkevante og kirkefremmede i det treårige projekt. Privatfoto.
I Bogense Provsti er de optaget af, hvordan de kan skabe nyt menighedsliv, og det sker ved at inddrage både kirkevante og kirkefremmede i det treårige projekt. Privatfoto.

I Bogense Provsti på Nordfyn vil man meget gerne forsøge at slå autopiloten fra, når man skal svare på, hvad kirken skal være for en størrelse i fremtiden.

Det er, påpeger provst Keld Balmer Hansen, meget nemt bare at foreslå de aktiviteter og gudstjenesteformer, der i forvejen er kendte. For ham kom Kirkefondets henvendelse med projekt Lokal kirkeudvikling derfor også som en kærkommen anledning til at finde nye svar på, hvad morgendagens kirke skal være for en størrelse.

LÆS OGSÅ: "Jeg drømmer om en folkekirke, der vil stå ved sit budskab"

Som det første provsti i Danmark meldte Bogense Provsti sig til det treårige projekt Lokal kirkeudvikling, og de har nu været i gang i det første år.

Jeg synes, at det var alletiders idé. En ny måde at engagere lokale menigheder i, hvordan de vil se deres kirke udvikle sig, og hvor de selv bliver en aktiv del af processen. Det handler i høj grad om at lytte, siger Keld Balmer Hansen, sognepræst i Østrup og Skeby Sogne og provst i Bogense Provsti.

De enkelte kirker i provstiet har frivilligt valgt, om de vil deltage i projektet. 18 ud af 27 er med. To gange årligt har der været afholdt kursusdage, og den næste venter i februar.

Hele formålet med projektet er, at vi bliver bedre til at være kirke, fortæller Keld Balmer Hansen.

Ude i hvert sogn er der lavet arbejdsgrupper. Arbejdsgrupperne har en bred sammensætning og består både af den lokale sognepræst, kirkepersonale, menighedsrådsmedlemmer og af folk fra sognet, der ellers ikke benytter kirken. En af arbejdsgruppens opgaver er mellem kursusdagene at invitere til lytterunde i sognet. Her inviteres seks personer ad gangen til en aften, hvor arbejdsgruppen lægger øre til, hvad folk siger om livet og troen.

De inviterede fortæller, hvad de gerne ser kirken går i gang med, men også, hvad kirken holder op med. Det banebrydende er den meget lyttende indgang, siger Keld Balmer Hansen.

Peter Kirkeby fra Klintebjerg, der er leder i en teknologivirksomhed, var en af de kirkefremmede, som blev inviteret med til arbejdsgruppen. Han var mildest talt skeptisk over at skulle med ind i det kirkelige arbejdsrum. Peter Kirkeby frygtede samtidig at blive spændt for en missionsvogn, da arbejdsgruppen som led i projektet skulle ud at invitere folk i sognet ind til en lytterunde. Hans skepsis blev gjort til skamme.

Min skepsis gik blandt andet på, om folk overhovedet ville tage den her mulighed til sig og åbne for et ellers meget personligt emne, nemlig troen, siger Peter Kirkeby og fortsætter:

Folk turde åbne sig. Fire aftner er det blevet til, hvor der er blevet grinet og grædt og diskuteret, hvad det er, vi skal bruge kirken til. Vi har fået ord på, hvad kirken betyder for os, hvad vi godt kunne tænke os anderledes, men også, hvad vi absolut ikke vil have, vores kirke skal bruges til.

Præster og kirkefolk i Bogense Provsti lytter. Keld Balmer Hansen oplever, at flere kirker i stigende grad er begyndt at sætte fokus på kirkens ansigt udadtil. Blandt andet har et par af kirkerne valgt at blive en del af Open by night. Selv har provsten hentet masser af inspiration.

Jeg er blevet foreslået en facebookgruppe, og der var en fra menigheden, der gerne ville hjælpe mig med at lave den. I dag er 200 ud af de 1300 beboere i sognet med i gruppen, og for mig har det været en ny og spændende kommunikationsplatform, siger Keld Balmer Hansen.

Ligeledes har han i sit sogn valgt at invitere en gruppe 19-20-årige drenge indenfor for at få et billede af, hvad de vil med kirken.

De er ikke så meget til det med gudstjenesterne. Til gengæld ville de gerne have et arrangement med en feltpræst og en soldat. Det planlægger vi også i det kommende år, siger provsten.

Hedensted Provsti i Østjylland har som det andet provsti meldt sig til projekt Lokal kirkeudvikling og begynder processen i 2014.