Prøv avisen

Fyret præst: Min seksualitet gav problemer

Sognepræst på Agersø og Omø, Ingrid Marten Monsen, er blevet fyret efter års samarbejdsvanskeligheder Foto: Søren Steffen.

Man ville styre min seksualitet, siger Agersø- og Omø-præst efter fyring. Samarbejdsproblemer, lyder det fra menighedsrådet

Sognepræsten på Agersø og Omø i Storebælt blev i tirsdags fjernet fra embedet med øjeblikkelig virkning. Det skete efter et møde med Roskilde Stifts biskop, Peter Fischer-Møller. Formelt er der indgået en frivillig aftale.

LÆS OGSÅ: Elsket på den ene ø, hadet på den anden

Fyringen skete efter over tre års samarbejdsvanskeligheder med de 233 beboere på Agersø, mens der blandt Omøs 177 beboere har været en Facebook-side til støtte for den 54-årige sognepræst, Ingrid Marten Monsen, hvis formål var at stoppe heksejagten på sognepræsten.

Ikke desto mindre siger Ole Odgaard, menighedsrådsformand på Omø, at det er godt for præsten, at der er kommet en afklaring.

Vi har været glade for hende, og jeg synes, det er synd for hende, siger han til TV 2 Øst.

På Agersø har 75 procent af beboerne skrevet under på, at de vil af med præsten, og ifølge næstformand i menighedsrådet Leif Nikolajsen er der kun en til to personer i kirke på Agersø ved gudstjenesterne.

Hvor striden er opstået er uklart, men blandt andet deltager Ingrid Marten Monsen i et 20 år gammelt tv-klip, som kan findes på internettet, i en form for undervisning i sadomasochisme mellem lesbiske, der i øvrigt er fuldt påklædte.

Øboerne på Agersø benægter dog, at samarbejdsvanskelighederne har noget med præstens seksualitet at gøre. Leif Nikolajsen understreger, at det handler om løftebrud og ulyst til samarbejde.

Tidligere handlede det også om, hvorvidt præsten havde lukket sine geder ind i præstegårdens kælder i en kold vinter. En opstaldning, som nogle af beboerne fandt besynderlig. Den historie viste sig ifølge Sjællandske Nyheder at være en and.

Siden menighedsrådsvalget i 2008 har der været to udfyldningsvalg på Agersø, for at rådet kunne være beslutningsdygtigt.

Ingrid Marten Monsen selv er ikke i tvivl om, at hendes seksualitet har skabt samarbejdsproblemerne i det lille øsamfund.

Jeg ved, det har en betydning på Agersø. De har haft en idé om, at de kan styre hele præsten, også hendes seksualitet, siger hun til TV 2 Øst.

Præsten får løn frem til april, og biskoppen, som kalder sagen for meget bøvlet, har lovet at finde en vikar til både jule- og nytårsgudstjenesterne på øerne.