Fælles bøn hører ikke kun til i bedeugen

Mellem 30.000 og 40.000 danskere mødes fra i morgen til fælles bøn på tværs af kirkeskel, når Evangelisk Alliances bedeuge indledes. Ifølge arrangørerne har ugen fået nyt liv, og materialet bruges nu også uden for bedeugen

Under Evangelisk Alliances bedeuge mødes kristne fra frikirker, missionsorganisationer og folkekirken for at bede sammen. I år gør de det under temaet ”kærlighed”. Billedet er fra bedeugen i 2008 i missionshuset i Vejle. –
Under Evangelisk Alliances bedeuge mødes kristne fra frikirker, missionsorganisationer og folkekirken for at bede sammen. I år gør de det under temaet ”kærlighed”. Billedet er fra bedeugen i 2008 i missionshuset i Vejle. –. Foto: Niels Rosenvold.

I begyndelsen af januar vil kristne traditionen tro samles i Danmark og i verden i bøn.

For igen i år står Evangelisk Alliance bag en bedeuge, sådan som organisationen har gjort det, siden den kom til Danmark i 1885.

LÆS OGSÅ: Bøn er den kristnes åndedræt

I år er temaet for ugens bøn kærlighed. Bedeugens mål er at bekræfte fællesskabet og bygge bro mellem evangeliske kristne verden over. Og fra søndag den 8. januar til søndag den 15. januar vil kristne fra frikirker, missionsorganisationer og folkekirken mødes hos hinanden for at bede sammen for den fælles opgave at være kirke i verden.

Hvert år udformes et hæfte som oplæg til ugens samlinger. Ifølge Peter Götz, formand for Evangelisk Alliance i Danmark og missionsforstander i Det Danske Missionsforbund, har bedeguiden i år hentet sin inspiration til kærlighedstemaet fra den internationale kirkekongres Lausanne-konferencen i Cape Town, Sydafrika, i 2010.

Vi elsker, fordi Gud elskede verden først. Kristen kærlighed er også kærlighed til dem, der tror noget andet end os selv. Kærligheden lader mig se dem, der endnu ikke har hørt evangeliet. Den udfordrer mig på min personlige livsstil, og den giver kun mening for verden, hvis jeg lærer at elske mine kristne søskende, siger Peter Götz.

Globalt vil kristne i over 100 lande samles i bøn i bedeugen. I Danmark vil kirker og missionshuse fyldes af mellem 30.000 og 40.000 mennesker, mens andre beder hjemme alene eller i grupper. På verdensplan måles deltagerantallet i millioner.

Bedeugen lægger vægt på de konsekvenser, som kærligheden fra Gud skal have. For eksempel at kærligheden er til alle mennesker. Derfor skal vi også vise den til mennesker, der lever og tænker anderledes, forklarer Peter Götz:

Der opstår ofte protektionisme i kristne kredse og en frygt for fællesskab på tværs af kirker. Det skal bedeugen være med til at nedbryde, og derfor er det også en del af de enkelte dages temaer.

Peter Götz ser dog en bevægelse i retning mod, at kristne i Danmark rykker tættere sammen trods forskelle kirkerne imellem. Hans forklaring lyder på, at det er en konsekvens af nyreligiøsiteten og indvandringen af muslimer, der betyder et møde med andre kulturer og religioner.

Fællesskabet har bredt sig til også at gælde uden for bedeugen. For tredje år vil materialet, der udgives af Evangelisk Alliance, derfor ikke være inddelt med datoer, men med numre for at synliggøre, at hæftet også kan bruges, efter at bedeugen er ovre.

Jeg hører, at flere studiegrupper rundt om i landet tager materialet frem i løbet af året og for eksempel bruger det som udgangspunkt for otte møder, siger Peter Götz, der selv i Nordsjælland i løbet af året samles med andre på baggrund af udgivelsen fra Evangelisk Alliance.

Folk synes, at fællesskabet gror bedre ved at mødes året rundt. Vi mødes, spiser sammen og arbejder med bibelteksten, der er tilknyttet hver af dagene i bedeugen, siger han.

anne.jensen@k.dk