Færre bliver munke og nonner

Der er færre og færre, som vælger at leve deres liv i kloster. Det kan skyldes, at livet i et kloster er svært at forene med det moderne liv, forklarer den katolske kirke i Danmark

Færre og færre danskere vælger et liv i kloster.
Færre og færre danskere vælger et liv i kloster.

Nonner og munke begynder generelt at ligne en mangelvare i den katolske kirke. Også i Danmark er tilgangen af munke og nonner til landets klostre faldende.

Antallet af nonner i Danmark er siden 2002 faldet fra 237 til 196. Det svarer til et fald på 16 procent. Og der findes i Danmark kun to brødre, oplyser informationschefen i den katolske kirke i Danmark, Niels Messerschmidt.

"Tilgangen er faldende. Munke er der stort set ingen af længere. Der er et kloster på Bornholm, men der er kun to tilbage," siger han.

Blandt andet derfor oprettede bispedømmet i sidste uge en ny hjemmeside, der hedder kald.dk, som skal give information til folk, der måske kunne være interesserede i et klosterliv. På hjemmesiden fortæller forskellige ordener, hvem de er, og hvad de står for.

Tiderne skifter
Niels Messerschmidt mener, at der er forskellige årsager til, at tilgangen af munke og nonner bliver mindre.

"Tidligere var det sådan, at ordenssøstrene var tilknyttet skoler eller hospitaler. Meget af det er jo i dag noget, som kommunerne tager sig af, så en stor del af de områder, nonnerne har virket på, er i dag forsvundet," siger han.

Niels Messerschmidt mener også, at en del af forklaringen kan findes i det moderne liv, vi lever. Det kan være svært for folk at se, hvordan det Guds-viede liv kan forenes med det moderne liv. Til gengæld vælger en del mennesker at have en mere perifer tilknytning til ordenerne.

"Der er mange ordener, der har det, der hedder tertiære ordener. Det vil sige, at man kan være gift og ikke være indtrådt i ordenen, men alligevel have en tilknytning til ordenen. Og det er der efterhånden en del mennesker der har. Så de lever i deres hverdag ude i samfundet, men har den der kloster-spiritualitet tæt inde på livet," fortæller Niels Messerschmidt.