Færre regler for menighedsråd, men lige så meget arbejde

Kirkeministeriet har afskaffet 74 regler på kirkeområdet som et led i Manu Sareens (R) plan om at forenkle menighedsrådenes arbejde. Men afskaffelsen har ikke gjort kirkedriften enklere for menighedsrådene i praksis

Post Danmark Rundt 1. etape Esbjerg-- Her kommer Jakob Fuglsang (im) i mål i anden gruppe onsdag d.3. august 2011 i Esbjerg. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2011)
Post Danmark Rundt 1. etape Esbjerg-- Her kommer Jakob Fuglsang (im) i mål i anden gruppe onsdag d.3. august 2011 i Esbjerg. (Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2011). Foto: Leif Tuxen Denmark.

Ministeriet for Kirke og Ligestilling har siden valget afskaffet 74 administrative regler på kirkeområdet. Det viser en ny opgørelse, som ministeriet har sendt til Folketingets Kirkeudvalg. Afskaffelsen af de mange regler i form af cirkulærer, vejledninger, skrivelser og meddelelser er ifølge kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen et led i en større afbureaukratisering af kirkeområdet.

De 74 afskaffede regler har imidlertid ikke i praksis affødt mindre bureaukrati for menighedsrådene. Det fortæller repræsentanter for menighedsrådene i Helligånds Sogn i Aarhus, Sankt Stefans Sogn og Blågårdens Sogn i København, fællesmenighedsrådene for Tørring og Hammer Sogne og for As, Klakring, og Juelsminde Sogne i Østjylland til Kristeligt Dagblad.

Det var en positiv melding fra begyndelsen af ministerens funktionsperiode med målsætningen om at gøre det enklere for menighedsråd. Men det har ikke virket endnu. Menighedsrådene har ikke mærket nogen form for reel lettelse. Dagligdagen for menighedsråd i almindelighed og personaleansvarlige kontaktpersoner i særdeleshed er endnu ikke blevet lettet. Faktisk tværtimod, siger Poul Langagergaard, talsmand for Helligånds Sogn.

En opgørelse fra Ministeriet for Kirke og Ligestilling til Kristeligt Dagblad viser endvidere, at ministeriet siden regeringsskiftet også har indført 35 nye administrative forskrifter på kirkeområdet i form af bekendtgørelser, lovbekendtgørelser, cirkulærer og vejledninger. De fleste af forskrifterne afløser dog tidligere regler eller ændrer eksisterende lovgivning. Seks af de 35 er egentlige nye regler.

LÆS OGSÅ: It-problemer rammer menighedsråd

Det er Mette Bock, kirkeordfører for Liberal Alliance og næstformand for Folketingets Kirkeudvalg, der har stillet ministeren et udvalgsspørgsmål om antallet af afskaffede regler på baggrund af, at Manu Sareen sidste år lovede at reducere antallet af regler på kirkeområdet med en såkaldt forenklingspakke.

Det skal være lettere at være medlem af menighedsråd, og der skal blive mere tid til det sjove. () Den første del af forenklingen er at få afskaffet nogle af de mange regler, står der i Manu Sareens talepapir fra en debat i Billund i 2012, som ministeriet har udleveret til Kristeligt Dagblad.

Men heller ikke Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd, vurderer, at de 74 afskaffede regler i praksis afføder mindre bureaukrati for menighedsrådene.

Mange af de afskaffede regler brugte man ikke, fordi de ikke var aktuelle eller var blevet erstattet af andre regler. Vores juridiske konsulenter har gennemgået de afskaffede regler og vurderet, at de nok ikke gør den helt store forskel. Men det er da et tegn på, at ministeriet bestræber sig på ikke at gøre kirkeområdet mere indviklet end nødvendigt. Det er en positiv attitude fra ministeriets side, siger hun.

Ifølge Liberal Alliances Mette Bock er ministerens initiativ prisværdigt, men det er skuffende, at ændringerne er så små og perifere, at de ikke registreres i menighedsrådene.

I stedet for at opstille kvantitative mål burde ministeren sætte det som et mål, at menighedsrådene konstaterer, at der virkelig sker noget. Der er lang vej til realiseringen af det mål, siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Manu Sareen, som er på ferie.