Prøv avisen

Gabriel Axel hædret med Frankrigs fineste orden

Den 85-årige danske filminstruktør er udnævnt til officer af Æreslegionen for sin kulturelle indsats.

Der var fax med hilsen fra den franske skuespiller Stephane Audran og kindkys til højre og venstre, da filminstruktør, Gabriel Axel torsdag aften blev udnævnt til officer af Æreslegionen - Frankrigs fineste orden. Det skete ved en festlighed på den franske ambassade i København, hvor ambassadør Régis de Belenet begrundede hædersbevisningen med den 85-årige filminstruktørs utrættelige og overdådige kulturelle virke gennem årene.

Æreslegionen blev indstiftet af Napoleon i 1802 for at hædre civile eller miltære fortjenester.

Især filmatiseringen af Karen Blixens fortælling »Babettes Gæstebud« for år tilbage er faldet i franskmændenes smag. Historien handler om gourmetkokken Babette, der søger tilflugt i Danmark efter Pariserkommunen i 1871. Hun indbyder til fest for at glæde de to ældre damer, hun bor hos i Vestjylland og udøver sin ypperste kogekunst. Filmen blev reserveret modtaget hos danske anmeldere, men vakte jubel ved verdenspremieren i Cannes. Hovedrollen blev spillet af den franske topstjerne Stephane Audran, suppleret af Birgitte Federspiel og Bodil Kjer.

Det er ikke første gang »monsieur Axel« modtager en fransk orden. I 2000 blev han kommandør af »Arts et Lettres« og i 1995 blev han ridder af den franske fortjenstorden »Ordre National du Mérite«.

Dertil kommer, at paven i Rom i maj 2003 inviterede Gabriel Axel til filmsymposium i Vatikanet for at han kunne præsentere den oscarbelønnede »Babettes Gæstebud« for en særligt indbudt skare, der var samlet for at drøfte film og åndelighed. Til Kristeligt Dagblad fortæller instruktøren, at filmen blev til ved at hans franskfødte hustru, Lucie, en dag rakte ham Karen Blixens novelle og sagde »prøv at læse den«. Hun satte også parrets fire børn igang med fortællingen og deres positive tilbagemeldinger afgjorde sagen. Her var der tale om en hymne til kærligheden og den måtte filmatiseres, mente Gabriel Axel, der mistede sin hustru for seks år siden.

Selv om han har været i pensionsalderen i flere årtier, er Gabriel Axel stadig aktiv som filminstruktør. I 2001 kom hans film »Leila« og i øjeblikket arbejder han med planer om filmatisering af endnu en karen Blixen-fortælling, »Helose«. Blandt de fremmødte i det Thott'ske Palæ på Kgs. Nytorv i torsdags var von Trier, Vinterberg, Bornedal og de fleste andre store instruktørnavne inden for dansk film p.t. samt andre franske og danske kulturpersonligheder, familiemedlemmer og venner. Efter sin takketale bad Gabriel Axel nogle af sine børnebørn om at dele Æsops Fabler rundt til gæsterne! Fordi deres livsvisdom har betydet så meget for ham, siger han.

boas@kristeligt-dagblad.dk