Gadegaard: Jeg bøjer mig for ombudsmanden

Men det er pinagtigt, at en del stemmer fra bispevalget i København aldrig bliver talt med, lyder det fra Anders Gadegaard

Anders Gadegaard. -
Anders Gadegaard. -. Foto: Leif Tuxen.

Selv hvis der skulle være begået fejl ved bispevalget i København, vil de ikke være alvorlige nok til at erklære første valgrunde for ugyldig og gennemføre et omvalg.

Det fastslår ombudsmanden i dag som et svar til en række klager, blandt andet fra domprovst og tidligere bispekandidat Anders Gadegaard.

- Jeg er ikke jurist, så jeg kan ikke vide, hvad der skal til for, at noget erklæres ugyldigt, siger Anders Gadegaard, domprovst ved Vor Frue Kirke.

Anders Gadegaard har klaget til ombudsmanden ligesom en række andre præster og menighedsrådsmedlemmer, efter det kom frem, at 58 brevstemmer ankom med posten dagen efter tidsfristen. En udtalelse fra valgbestyrelsen har vist, at 28 af disse stemmer var postet 3. juni - fem dage før tidsfristen. I vejledningen skrev valgbestyrelsen, at der skulle regnes med to ekspeditionsdage.

- Jeg kan kun sige, at jeg synes, det er pinagtigt, at vi nu skal leve med den viden, at tre fjerdedele af de 58 stemmer, der ankom for sent, var sendt mere end i rette tid i forhold til vejledningen. Så jeg kan ikke forstå, at juraen siger, at de ikke skal have medindflydelse, siger Anders Gadegaard.

Bøjer sig
Anders Gadegaard blev nummer tre ved bispevalgets første runde, hvor Kaj Bollmann og Peter Skov-Jakobsen gik videre til en afgørende runde med flest stemmer blandt de seks kandidater. Kun otte stemmer skilte Peter Skov-Jakobsen og Anders Gadegaard.

Ombudsmanden har endnu ikke konkluderet, om der er begået fejl ved bispevalget eller ej, men Anders Gadegaard accepterer afgørelsen.

- Jeg bøjer mig for, hvad ombudsmanden siger. For mig er det bare almindelig sund fornuft, at det burde forholde sig anderledes, siger han og understreger endnu engang, at han ikke er jurist.

Vejledningen
I ombudsmandens brev til klagerne peger han på, at der er mulighed for at fravige princippet om ikke at medregne stemmer, som ankommer efter tidsfristen.

- Dette udgangspunkt kan dog efter min opfattelse fraviges, hvis myndighederne har begået væsentlige fejl, som må antages at have påvirket afstemningens udfald, for eksempel væsentlige vejledningsfejl, skriver ombudsmanden.

Det hæfter Anders Gadegaard sig ved.

- Så vidt jeg kan se er det præcis tilfældet her. Alle blev vejledt om at påregne to dage yderligere det vil sige i alt tre til postekspedition. Tre fjerdedele af de 58 stemmer, der ankom dagen efter fristen, viser med poststemplet, at de har været 5-6 dage undervejs, siger Anders Gadegaard og peger på, at også grundlovsdag og søndag 7. juni var postekspeditionsdage, da nogle kuverter var stemplet disse datoer.

Ombudsmanden har efter min mening givet den bedst tænkelige begrundelse for, at de 58 stemmer burde tælles med. Hvorfor det så alligevel ikke kræves, forstår jeg ikke, siger han.

Ombudsmanden konkluderer, at de stemmeberettigede selv bærer risikoen for, at stemmerne kan forsinkes på grund af manglende omdeling - og at valgbestyrelsen ikke bærer ansvaret. Han skriver desuden, at vejledningen efter hans opfattelse var 'korrekt og fyldestgørende'.

Brug for evaluering
Ombudsmanden vil nu undersøge, om principperne for god forvaltningsskik er blevet fulgt - og om han vil komme med henstillinger til fremgangsmåden vil fremtidige bispevalg. Forude venter et bispevalg i Aalborg Stift, hvor Søren Lodberg Hvas har meddelt, at han træder tilbage næste forår.

- Der er begået masser af uregelmæssigheder undervejs, som man kan tage ved lære af ved fremtidige valg. Det behøver man ikke ombudsmanden for at se. Der er brug for en grundig evaluering, siger Anders Gadegaard.