Prøv avisen

Gammel nordisk overtro trives i Islands folkekirke

Denne kirke ligger i det øde landskab ved Krisuvikurberg i det sydvestlige Island. Landets øde natur er en del af baggrunden for troen på alfer. -- Foto: Mads Jensen.

Kirkens forsøg på at udrydde nordisk folketro er mislykkedes på Island, hvor troen på alfer stadig er stor. Selv ikke biskoppen afviser alfernes eksistens

Mange islændinge tror på, at der lever alfer i de islandske bjerge og klipper. Det viser en stor undersøgelse fra Islands Universitet. Her fremgår det, at 54 procent mener, det er "sandsynligt" eller "muligt", at der eksisterer alfer, og otte procent er "sikre" på det. Kun 32 procent svarer, at det er "umuligt" eller "usandsynligt".

I det offentlige system tager man tilmed højde for troen på alfernes liv i den vilde islandske natur. Gennem årene har der været flere eksempler på, at vejprojekter er stoppet eller blevet ændret ved eksempelvis at lade vejen slå et knæk eller ved ikke at flytte eller sprænge klipper i luften.

Hos Islands statslige vejadministration har man på den måde i tre tilfælde taget højde for troen på alfer. Kommunikationschef Viktor Arnar Ingolfsson tvivler på alfernes eksistens, men understreger, at der bliver taget hensyn til, at islændingene har troet på dem i mange år.

– Vi sætter pris på vores forfædres arv, og hvis mundtlige overleveringer fra en generation til en anden fortæller os, at bestemte steder er forbandet, eller at overnaturlige væsener bor i en bestemt klippe, så må de steder betragtes som en kulturel skat, siger han.

79 procent af landets 320.000 indbyggere er medlem af den islandske folkekirke, og Islands biskop, Karl Sigbjörnsson, mener ikke, troen på alfer kommer i konflikt med kristendommen.

– Det er en del af vor folkesjæl. Det er harmløst, og kirken behøver overhovedet ikke tage stilling til det. Det strider ikke imod evangeliet. Selv de frommeste mennesker, som eksempelvis min bedstemor, der var et meget godt, kristent menneske, fortalte historier fra sin barndom på landet, hvor man skulle passe på stenene, fordi der boede alfer og huldufólk (skjulte folk, red.), siger Karl Sigbjörnsson.

Terry Gunnell, professor i folkesagn ved Islands Universitet, står bag undersøgelsen om islændingenes tro på alfer. Han påpeger, at troen på alfer hænger snævert sammen med Islands vilde og til tider uforklarlige natur, de lange mørke dage og folkeeventyrene, som alle er vokset op med. Ifølge ham viser interview med islændinge, at de skelner mellem troen på alfer og troen på Gud.

– De siger, det er to forskellige områder, hvor troen på alfer knytter sig til naturen og landskabet, og troen på den kristne Gud er universel. De ser ikke noget problem i at tro på begge dele, men de blander det ikke. Jesus har ikke noget at gøre med alferne, siger Terry Gunnell.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk