Kirkeordførere undrer sig: Genåbningsplan nævner ikke folkekirken og trossamfund

Mens der nu er sat datoer på genåbningen af store dele af samfundet, melder den langsigtede genåbningsplan ikke noget om lempelser for folkekirken og trossamfund. Biskop efterlyser klart svar af hensyn til både kirkegængere og kirkeansatte

Hvornår kan kirkegængere forvente at kunne vende tilbage til gudstjenester, som vi kender dem? Det melder gårsdagens pressemøde om Danmarks genåbning ikke noget om. Her til aftenandagt i Sct. Peders Kirke i Slagelse.
Hvornår kan kirkegængere forvente at kunne vende tilbage til gudstjenester, som vi kender dem? Det melder gårsdagens pressemøde om Danmarks genåbning ikke noget om. Her til aftenandagt i Sct. Peders Kirke i Slagelse. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

En langsigtet genåbningsplan er forhandlet på plads i Folketinget, og henover foråret vil blandt andre studerende, frisørsaloner og caféer gradvist kunne vende tilbage til en mere almindelig hverdag.

Planen siger dog ikke noget om, hvornår folkekirken og trossamfundene kan se frem til et norrmalt liv, og Kirkeministeriet har endnu ikke meldt yderligere ud. Specifikke afstandskrav, kvadratmeterregler og gudstjenester på 30 minutter uden sang er altså fortsat virkeligheden på ubestemt tid.

Til gengæld nævnte kirkeminister Joy Mogensen (S) trossamfund i et opslag på sin Facebook-side tirsdag morgen:

”I ministerierne kommer vi snarest muligt med de nøjagtige retningslinjer, og jeg glæder mig til at se jer alle sammen i gang igen i foreningslivet, kulturen, idrætten og trossamfundene,” skrev ministeren, hvilket affødte en del kommentarerer fra personer, der efterlyste konkrete datoer og planer for yderligere genåbning af kirkerne.

Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær havde også håbet, at folkekirken havde været nævnt eksplicit i den langsigtede genåbningsplan. Både kirkens medarbejdere og de mange danskere, som bruger kirken, længes efter noget konkret at forholde sig til, siger han.

”Vi har en pukkel af dåb, som vi skubber foran os, fordi folk gerne vil have deres familier med, og vi har konfirmationerne, som involverer rigtig mange mennesker. Jeg er begyndt at få de første spørgsmål om, om konfirmationsundervisningen kan genoptages nu, hvor anden undervisning begynder igen, og jeg vil selvfølgelig gerne kunne give et klart svar. Samtidig er det smerteligt, at der ikke kan synges salmer ved begravelser, og at man kun kan have en lille gruppe pårørende med i de små kirker. Det er der mange, som er frygteligt kede af,” siger Henrik Stubkjær.

Flere kirkeordførere fra de borgerlige partier udtrykker også undren og utilfredshed med, at kirker og trossamfund slet ikke er nævnt i genåbningsplanen. Det havde både kirkeordførere fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti gerne set, lød det på netmediet kirke.dk i går.

Siden den 7. januar har kirker og trossamfund kunnet gennemføre gudstjenester, kirkelige handlinger og lignende efter særlige retningslinjer. Det indebærer blandt andet en begrænset varighed på 30 minutter og at fællessang frarådes.

I sidste uge blev der åbnet for udendørs gudstjenester og aktiviteter med op til 50 deltagere og fællessang. En model, som blev vedtaget for at imødekomme ønsker om en mere festlig påskefejring. Men flere i kirken udtrykker ønske om, at man går tilbage til restriktionerne fra før 21. december, hvor flere måtte samles i kirkerummene til længere gudstjenester og synge sammen. Det er der også god mulighed for, uden at det sandsynligvis vil betyde det helt store for smittespredningen, siger Christian Wejse, der er afdelingslæge ved Aarhus Universitetshospital og lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Univeristet.

”Det er ikke, fordi kirkerne bare skal slås op på vid gab igen, men alt det hejs med, at sang var særlig farligt og kunne smitte otte meter væk, har jeg simpelthen ikke set nogen dokumentation for. Så jeg tror ikke, at det ville betyde nogen stor smittespredning, at man bare går tilbage til retningslinjerne før 21. december, hvor der jo også var restriktioner for gudstjenesterne,” siger han.