Genbrug er skyld i nyt underskud hos Danmission

Der er et underskud på 2,3 millioner kroner i regnskabsåret 2018. Men der er nu styr på økonomien igen hos Danmission efter to år med røde tal på bundlinjen, siger konstitueret generalsekretær

Problemet med at tjene penge på genbrug er ikke forbeholdt Danmission. Også missionsorganisationen Mission Afrika har måttet indse, at der er færre penge at tjene på genbrugsbutikkerne, der lider under, at der er kommet skærpet konkurrence på markedet, hvor genbrug er blevet mere populært end hidtil.
Problemet med at tjene penge på genbrug er ikke forbeholdt Danmission. Også missionsorganisationen Mission Afrika har måttet indse, at der er færre penge at tjene på genbrugsbutikkerne, der lider under, at der er kommet skærpet konkurrence på markedet, hvor genbrug er blevet mere populært end hidtil. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix.

Igen i år er der underskud for missionsorganisationen Danmission forud for dens repræsentantskabsmøde, der begynder i morgen på Hotel Nyborg Strand. Et markant fald i indtægter fra genbrugsforretninger er hovedårsagen til, at der for 2018 var et underskud på 2,3 millioner kroner. Året før var underskuddet på knapt seks millioner kroner. Der er dog ingen grund til bekymring, mener Danmissions konstituerede generalsekretær, Mogens Kjær.

”I 2017 havde vi et underskud på seks millioner kroner, og der er blevet foretaget meget i 2018 for at få det bragt ned. 2,3 millioner er stadig et underskud, men langt mindre. Jeg er aldeles overbevist om, at der i 2019 ikke vil være et underskud. Det er jeg, fordi man allerede nu ser resultater af det arbejde, vi gjorde for at bremse en stigning i omkostninger.”

Problemet med at tjene penge på genbrug er ikke forbeholdt Danmission. Også missionsorganisationen Mission Afrika har måttet indse, at der er færre penge at tjene på genbrugsbutikkerne, der lider under, at der er kommet skærpet konkurrence på markedet. For Danmission har det betydet et fald i indtægter fra genbrugsbutikker fra 26,7 millioner kroner i 2017 til 23,5 millioner kroner i 2018.

Man har valgt at sætte ind på det belastede genbrugsmarked for at rette op på de røde tal på bundlinjen, der for alvor ramte i 2017. Resultaterne af dette vil man for alvor se i det nuværende regnskabsår, forudser Mogens Kjær.

”En stor del af vores omkostninger har været på genbrugsområdet. Det har vi arbejdet hårdt med at reducere, blandt andet ved at lukke tabsgivende butikker. Vi er kommet ud af en række lejemål og har gennemført en række besparelser på den måde. Det tager tid, før man for alvor ser resultaterne af det. Allerede nu ser vi resultater, i og med at underskuddet er mindre for 2018, og det skulle gerne fortsætte, så der er overskud i 2019.”

Det er ikke første gang, at det konkurrenceprægede genbrugsmarked er på dagsordenen. Ved Danmissions repræsentantskabsmøde i 2017 var det et hovedtema, at genbrugsbutikkerne, der udgør Danmissions største indtægtskilde, var under pres. Kristian Sloth Petersen, der tiltræder som generalsekretær for Danmission ved repræsentantskabsmødet erkender, at man er presset på genbrugsområdet, men understreger, at genbrug stadig er vigtigt for Danmission i fremtiden.

”Genbrug giver mening på mange niveauer: Det er godt for verdens fattige, for klimaet og for fællesskabet i Danmission. Genbrugsbutikkerne har i 2018 bidraget med mange millioner til Danmissions arbejde ude i verden. Og det skal de mange frivillige have stor tak for. Men vi skal selvfølgelig fortsat kigge efter nye muligheder, så vi til stadighed tilpasser os virkeligheden. Der er allerede taget dygtigt fat på skabe en endnu mere rentabel genbrugsforretning. Og det skal vi arbejde videre på,” siger han.

Efter weekendens repræsentantskabsmøde i Danmission vil organisationen stå med en ny formand og en ny generalsekretær. Sognepræst i Hasle Kirke ved Aarhus Morten Skrubbeltrang vil formentlig erstatte biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller som bestyrelsesformand. Den konstituerede generalsekretær Mogens Kjær vil gå af til fordel for cand.scient.pol. Kristian Sloth Pedersen.

Og det virker som to kompetente mennesker, der tiltræder, mener Jens Maibom Pedersen, der er forstander for Diakonhøjskolen i Aarhus og en del af Danmissions bagland. Ifølge ham er det vigtigt, at de tager afsæt i Danmissions historie.

”Jeg tænker, at den vigtigste opgave for dem er at få afklaret, hvorfor Danmission er her, og hvad vores opgave er her og nu. En af Danmissions styrker er, at organisationen har en lang historie med masser af tradition. Der er lagt mange pejlemærker og sat mange skibe i søen. Den nye generalsekretær og formand skal være opmærksom på denne lange historie og finde ud af, hvordan den kan bruges i dag. For sådan en hæderkronet og gammel organisation kan der meget let gå ’vi plejer’ i den. Men det skal man passe på med, for verden ændrer sig, og man er hele tiden nødt til at gøre sig overvejelser om, hvad det vil sige at være et missionsselskab i dag,” siger han.

Benedikte Kühle, som blev kåret som Årets Ildsjæl i Danmission i 2017, lægger vægt på, at de nye ledere skal bevare den folkelige forankring.

”Jeg håber, at de vil fortsætte det igangværende øgede fokus på formidling af projekterne ude i verden. Der er stort behov for løbende, seriøs information til inspiration for at engagere unge og ældre danskere i arbejdet. Der er mange muligheder for indgåelse af samspil og partnerskaber, selvom der i dag er langt færre udsendte end tidligere. Danmission er netop Danmission, når det er folkeligt forankret,” siger hun.