Genbrugsbutikker åbner med store tab bag sig

Flere kirkelige genbrugsbutikker har mistet store millionbeløb under coronakrisen. Til gengæld er de fleste af dem atter åbne, og kunderne flokkes om dem, ligesom de bugner af nyligt indleverede varer

For Kirkens Korshær, der driver omkring 240 genbrugsbutikker, kommer coronakrisen sandsynligvis til at betyde et tab af indtægter på omkring 24 millioner kroner. Arkivfoto.
For Kirkens Korshær, der driver omkring 240 genbrugsbutikker, kommer coronakrisen sandsynligvis til at betyde et tab af indtægter på omkring 24 millioner kroner. Arkivfoto. . Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

En brun papirspose med højstilkede dessertvinglas, to plasticposer fyldt med sko, en bunke tøj og et udvalg af farvestrålende bøger er vilkårligt placeret på trappetrinene foran Blå Kors. Da Kristeligt Dagblad lægger vejen forbi butikken i Borgergade i det indre København onsdag formiddag, er der stadig en time, til den åbner. Flere kunder er ligeledes gået forgæves og må samstemmigt konkludere, at butikken lige nu har begrænsede åbningstider.

Også flere af Danmissions 72 genbrugsbutikker over hele landet har for tiden ændrede åbningstider. Efter næsten to måneders lukning og et anslået tab på 10 millioner kroner for organisationen er alle butikker på nær tre åbne igen, fortæller Jannie Zillig, der er leder af Danmission Genbrug. Og det er ikke gået kundernes næse forbi.

”Siden vi åbnede butikkerne igen, har vi fået overvældende meget positiv feedback. Salget er gået forrygende, og vi har også fået mange flere varer end normalt, fordi folk har haft god tid til at rydde op i gemmerne,” siger hun.

Danmissions butikker har faktisk modtaget så mange varer, at der flere steder har manglet bemanding til at håndtere dem alle. Omkring den 1. maj begyndte organisationen igen at åbne nogle af deres butikker. Men det kunne de ikke have gjort uden hjælp fra de omtrent 200 personer, der for nylig har meldt sig som ”corona-frivillige”.

”Vi har været så heldige, at vi har kunnet rekruttere en del yngre frivillige, blandt andet gennem kampagner på sociale medier. På den måde har nogle af de unge mennesker, som under coronakrisen har været hjemsendt, kunnet afløse nogle af de ældre, der på grund af smittefrygt endnu ikke tør komme ned i butikken,” siger Jannie Zillig.

For ingen skal føle sig presset til at hjælpe til i genbrugsbutikkerne, hvis de ikke føler sig trygge ved det, understreger hun. Selvom butikkerne er blevet udstyret med afstandsmarkering, håndsprit, handsker og plexiglas, er der stadig en del af de ældre frivillige, som ikke føler sig tilpas ved at komme i butikkerne, hvilket selvfølgelig er helt i orden. Og så er der andre, som har ”gået rundt som løver i bur” og glædet sig til at komme i gang, tilføjer Jannie Zillig.

Det mønster har man også oplevet i Folkekirkens Nødhjælp, der driver 115 genbrugsbutikker landet over. Her er det sandsynligt, at man ender med et omsætningstab på 9,5 millioner kroner, efter at butikkerne blev lukket ned, og indtil en langsom genåbning begyndte den 17. april. I dag er alle butikkerne åbne i et vist omfang, fortæller Thomas Mølgaard Andersen, der er leder af af Detail & Frivillighed i Folkekirkens Nødhjælp.

”Vi regner ikke med at kunne indhente alt det tabte. Men samtidig kan vi se, at vores butikker sælger lige så meget, som de gjorde for et år siden – og det er trods de begrænsede åbningstider, mange butikker har lige nu. Det har overgået alle forventninger, hvor hurtigt vores genbrugsbutikker igen er kommet i gang, og hvor meget de frivillige har gjort for at hjælpe vores organisation og verdens fattigste,” siger Thomas Mølgaard Andersen.

For Kirkens Korshær, der driver omkring 240 genbrugsbutikker, kommer coronakrisen sandsynligvis til at betyde et tab af indtægter på omkring 24 millioner kroner. Det vurderer Helle Christiansen, der er chef for Kirkens Korshær. Til gengæld melder hun også om stor travlhed i butikkerne, hvoraf de fleste igen er åbne – nu udstyret med værnemidler som skærme, striber på gulvet og masser af håndsprit.

”Vi har tabt rigtig meget under nedlukningen. Men der bliver handlet rigtig godt i vores butikker nu. Det er for tidligt til, at vi kan sige præcis hvor godt, men de frivillige og kunderne er rigtig glade, og flere butikker melder om mange indleverede varer fra folk, der har ryddet op. Vi oplever desuden, at der kommer flere nye frivillige til, og de og endnu flere er meget velkomne og en stor hjælp til at sikre butikkernes fortsatte arbejde,” siger Helle Christiansen.