Prøv avisen

Grøn patriark i kamp for klimaet

USA's udenrigsminister Hillary Clinton og den økumeniske patriark Bartholomæus I i Washington d. 5. November, 2009. -- Foto: JONATHAN ERNST Denmark

De ortodokse kristnes åndelige leder, Bartholomæus I, havde fokus på miljøkampen under USA-besøg

Fokus var på klimakampen, da det ortodokse kristne overhoved, patriark Bartholomæus I, mødte den amerikanske præsident, Barack Obama, i Det Hvide Hus. Mødet var del af en over to uger lang rundrejse i USA, hvor Bartholomæus I især talte om nødvendigheden af at bekæmpe den globale opvarmning.

– Vi ser med bekymring på de farlige konsekvenser af de manglende hensyn for beståelsen af Guds skaberværk, sagde Bartholomæus efter mødet.

Mødet med Barack Obama var privat, men en talsmand for Det Hvide Hus oplyste efterfølgende, at præsidenten bekræftede "USA's forpligtelse til at bekæmpe de globale klimaforandringer". Blot få timer efter patriarkens besøg sagde præsident Obama, at USA og EU var blevet enige om "at fordoble bestræbelserne" på at opnå succes på klimatopmødet i København i december.

Bartholomæus I, der igennem 18 år har tjent som øverste åndelige overhoved for verdens cirka 250 millioner ortodokse kristne, har fået tilnavnet "den grønne patriark" af den tidligere amerikanske vicepræsident og nuværende klimaforkæmper Al Gore. Han er kendt for sin aktivisme for religionsfrihed og tværreligiøs dialog og betegner sig selv som en "revolutionær".

– Ved at kalde kristendommen revolutionær og ved at sige, at den er dedikeret til forandring, tager vi ikke de progressives side – på samme måde som vi ikke tager de konservatives side ved at konservere den. Den eneste side, vi tager, er vores tros side, sagde Bartholomæus I i en tale på Georgetown University.

Patriarkens besøg i USA begyndte på Mississippi-flodens bredder, hvor han ledede en konference om de miljøproblemer, som berører klodens have, søer og floder. Derefter rejste han til New York, hvor han blandt andet forrettede en bøn i FN's hovedkvarter. Siden ankom han til Washing-ton, hvor han tilbragte en uge.

Den ortodokse kirke er den næststørste kristne trosretning i verden, kun overgået af den katolske kirke. Kirkens base er i Østeuropa, Rusland og Mellemøsten. Der er cirka fire millioner medlemmer i USA.

nyholm@kristeligt-dagblad.dk