Prøv avisen

Grædemuren får kønsneutralt område

I dag er pladsen foran Grædemuren i Jerusalem opdelt i to - et område hvor mænd kan bede, og et område, hvor kvinder kan bede. Den israelske regering besluttede i søndags, at der nu skal tilføjes et tredje område, hvor kvinder og mænd kan bede side om side. Foto: Menahem Kahana/AFP

Israels regering åbner for, at mænd og kvinder kan bede sammen ved Grædemuren. Håndsrækning til liberale jøder, mener historiker

I dag er pladsen foran Grædemuren i Jerusalem opdelt i to - et område hvor mænd kan bede, og et område, hvor kvinder kan bede.

Den israelske regering besluttede i søndags, at der nu skal tilføjes et tredje område, hvor kvinder og mænd kan bede side om side. Beslutningen kan ses som en bevægelse væk fra den ortodokse jødedom som dominerende for landet samt en håndsrækning til liberale jøder, mener Jakob Egholm Feldt, der er ekspert i jødisk historie.

Siden 1948 har det været den ortodokse del af jødedommen, der har været styrende for landet gennem rabbinatet, der er den øverste religiøse myndighed i Israel.

Derfor har der også været kønsadskillelse ved Grædemuren. Men over de sidste mange år er mere liberale former for jødedom blevet mere toneangivende, siger Jakob Egholm Feldt, der er lektor ved Roskilde Universitet.

”Fra regeringens side er det en anerkendelse af, at der findes en pluralitet af jødisk religion. Rabbinatet sidder på magten over Grædemuren, men regeringen har bestemt, at der nu bliver en sektion, som de kontrollerer i stedet for rabbinatet, og her får mænd og kvinder lov at bede sammen. Der er mange progressive jøder, der ikke går ind for kønsadskillelse, og når regeringen går ind i denne sag, er det en håndsrækning til dem og samtidig en indskrænkning af ortodoksiets magt,” siger Jakob Egholm Feldt.

En gruppe ikke-ortodokse jøder med kvinder fra gruppen Women of the Wall (Murens Kvinder, red.) har i mere end 25 år kæmpet for at få etableret et område ved Grædemuren, hvor mænd og kvinder kan bede sammen. Kvinder fra gruppen Women of the Wall har demonstreret foran Grædemuren, hvor de har læst op fra Toraen, de jødiske hellige skrifter, og brugt jødisk bedesjal, som ellers ifølge de ortodokse jøder er forbudt for kvinder.

”Israel har som liberal stat været i et dilemma om, hvorvidt man i et moderne land kan tillade sig at have denne form for kønsadskillelse, og der har regeringen nu sagt 'nej, det kan vi altså ikke længere', da de går ind for lighed mellem kønnene”, siger Jakob Egholm Feldt.

Det nye område, som skal styres af regeringen, vil blive åbnet ved den sydlige ende af muren.