Græsted-præst: Det ville være forkert af mig at bruge en gudstjeneste som demonstration

Det har været vigtigt for sognepræst Ole Backer Mogensen at være upartisk i sagen om den aflyste julegudstjeneste på Gribskolen i Græsted. Han ærgrer sig over skolens beslutning, men fastholder, at evangeliet skal modtages uden tvang

”Jeg har fået nogle grimme mails og telefonopkald fra folk, der mener, at jeg har svigtet kristendommen og ikke levet op til mit kald som præst," siger sognepræsten i den nordsjællandske by Græsted, Ole Backer Mogensen.
”Jeg har fået nogle grimme mails og telefonopkald fra folk, der mener, at jeg har svigtet kristendommen og ikke levet op til mit kald som præst," siger sognepræsten i den nordsjællandske by Græsted, Ole Backer Mogensen. Foto: Emilie Toldam.

Ole Backer Mogensen ærgrer sig. Sognepræsten i den nordsjællandske by Græsted mener, at en juleafslutning for skoleelever i kirken er en god tradition, som desværre er blevet sløjfet i år af byens skole, Gribskolen. Det har sat sindene i kog hos både forældre, politikere og danskere uden for lokalsamfundet. Men alligevel har han valgt at ikke at blande sig i skolens beslutning.

”Kirken er blevet genstand for en konflikt, som den egentlig ikke er direkte involveret i. Jeg har gennem hele sagsforløbet været i god kontakt med både skolebestyrelsen og forældregruppen, for jeg vil gerne bevare en udramatisk og god relation til alle parter,” siger Ole Backer Mogensen, der mener, han har god grund til at vælge et upartisk standpunkt i konflikten mellem skole og forældre.

”Som præst i et lille lokalsamfund har jeg ansvar for, at byen ikke splittes. Jeg skal kunne være præst for alle i byen,” siger han.

Det var også med den begrundelse, at Ole Backer Mogensen takkede nej til at medvirke, da en gruppe forældre tidligere på ugen arrangerede deres egen, alternative juleafslutning i kirken. I protest mod skolens besltning sang de tre salmer, men der var altså ingen præst til at læse juleevangeliet, bede fadervor eller lyse en velsignelse.

”Jeg har stor forståelse for forældrenes ønske om at fastholde traditionen. Men når skolen ikke vil lægge en gudstjeneste i skoletiden, ville min deltagelse gøre mig til part. Det ville være forkert af mig at bruge en gudstjeneste som demonstration eller politisk løftestang,” siger Ole Backer Mogensen.

Beslutningen om ikke aktivt at vælge side i konflikten har dog ikke været uden problemer for sognepræsten.

”Jeg har fået nogle grimme mails og telefonopkald fra folk, der mener, at jeg har svigtet kristendommen og ikke levet op til mit kald som præst. Men det har været fra folk uden for sognet, og jeg føler ikke, at jeg er blevet uvenner med nogen,” fortæller Ole Backer Mogensen,

Men bør du som præst ikke forsvare kirken og aktivt opmuntre din menighed til at komme i den?

”Hele mit liv handler om at stå op for folkekirken, og jeg taler kirkens sag med alt, hvad jeg har. Det er netop derfor, jeg som præst må kunne række en hånd ud til alle i menigheden og ikke vælge side. Desuden er det vigtigt for mig at være troværdig over for evangeliet forstået på den måde, at det skal modtages frit og uden tvang,” siger han.

Om børnene på Gribskolen fremover skal markere julen i Græsted kirke på den ene eller den anden måde, er endnu ikke besluttet. Ole Backer Mogensen har heller ikke gjort sig overvejelser om fremtidens juleafslutninger endnu. Han mener ikke, at det bringer noget godt med sig at træffe beslutninger midt i en dramatisk situation. Lige nu ønsker han blot at julefreden sænker sig over Græsted. Dog mener han, at de seneste ugers debat, på trods af at den har været lidt for dramatisk, trods alt har været væsentlig.

”Det har rørt ved en vigtig værdidebat, som det er meget vigtigt, vi tager med hinanden i al fredsommelighed. Det er en debat om dannelsens og traditionernes plads i forhold til uddannelse, og i det er der meget på spil. Jeg ser det som et udtryk for, at mange er bekymrede for, hvilke pejlemærker vi skal navigere efter i fremtiden, men at kirken for mange stadig er netop sådan et pejlemærke.”