Gravere mødes om maskiner og problemer i hverdagen

Op mod 1000 kirkegårdsansatte var i går samlet til kirkegårdsmesse ved Lødderup Kirke på Mors. Messen er et socialt samlingspunkt for fagfolk i en branche, der let kan overses

Chefgraver i As, Klakring og Juelsminde Sogn, Hans Nielsen (th.), afprøver en hæksaks ved kirkegårdsmessen på Mors.
Chefgraver i As, Klakring og Juelsminde Sogn, Hans Nielsen (th.), afprøver en hæksaks ved kirkegårdsmessen på Mors. . Foto: Anders Holmgaard.

En limfjordsbrise river nænsomt i pavillondugene ved Lødderup Kirke på Mors. For syvende gang er Danmarks eneste specialmesse for kirkegårdsansatte skudt i gang, og larm fra spritnye havetraktorer blandes i sær harmoni med lyden af simrende pølser fra pølsevognen.

Fra morgenstunden har sælgerne stået klar under pavillonerne i skyggen af Lødderup Kirke. De vil have gravernes opmærksomhed, fordi det ofte er graverne, der er ansvarlige for indkøb af nye materialer.

”Man er nødt til at vise flaget og komme ud og snakke med graverne,” siger landskabsarkitekt Eivind Wad, der har gjort det til sit speciale at tegne kirkegårde. Tonny Fredberg Østergaard, der sælger kirkesølv, er enig.

”Vi forventer ikke at sælge noget. Det vigtigste er kontakten og samtalen,” siger Tonny Fredberg Østergaard, hvis visitkort står klar til fri afbenyttelse ved siden af hans skinnende sølvkalke.

Snart går snakken da også lystigt på den solbeskinnede kirkegård, og der opstår nærmest kræmmermarkedsstemning, da gravere fra både Jylland og Fyn strømmer til kirkegården i Lødderup.

Messen opstod i 2005, da en lokal graver havde behov for at sammenligne forskellige producenters havemaskiner. Han hidkaldte to forskellige producenter til at demonstrere dem, og siden da er behovet for at kunne afprøve branchens nyeste tilbud gået fra at være lokalt til at være nationalt.

Siden er kirkegårdsmessen blevet afviklet hvert andet år, og i år bliver der sat rekord med 61 stande og omkring 1000 gæster fra primært Jylland og Fyn. Pladsen er ved at være trang ved den lille landsbykirke på Mors, men behovet er tydeligvis til stede.

For kirkegårdsmessen i Lødderup handler ikke kun om sælge og købe maskiner og pølser. Den fungerer også som samlingspunkt for fagfolk fra en branche, hvor arbejdet på kirkegården let kan blive ensomt, og man kan savne ligesindede, forklarer John Lykkedal, næstformand for Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte.

”Graverne ser virkelig frem til den her messe, og man kan mærke øjeblikkeligt, at snakken begynder at gå. Når graverne er sammen med andre ligesindede kan de frit fortælle om de problemer, som folk uden for branchen ikke kan forholde sig til,” siger han.

Det kan graverne Jan Langballe og Tage Laursen, der har taget plads i kaffeteltet, nikke genkendende til. De arbejder i hver sin kirke, men er taget sammen til messen.

”Det er en god messe, fordi den er så koncentreret om kirkegården,” siger Jan Langballe, der sammen med sin kollega er kommet for at se ”det sidste nye”. De har kigget på både plæneklippere og løvsugere samt overvejet ny belysning til bænkerækkerne i Stoholm Kirke, hvor Jan Langballe arbejder.

”Vi kender mange af dem, der kommer her, og det er vigtigt at kunne spørge hinanden til råds. Både om maskiner og om problemerne i dagligdagen. Vi arbejder jo ofte med døden, og det er svært for udenforstående at forholde sig til,” siger Tage Laursen, og Jan Langballe supplerer:

”I virkeligheden er titlen ’graver’ meget gammeldags. I dag er det jo maskinerne, der graver. Størstedelen af vores arbejde handler om at være i kontakt med de pårørende. Det kan godt være psykisk hårdt, og det kan vi ofte kun håndtere ved at tale med andre gravere,” siger han.

Arrangørerne er bevidste om målgruppens behov og søger at skabe en stemning, hvor graverne kan mødes i hyggelige omgivelser mellem de larmende havemaskiner.

”Vi forsøger at give graverne et netværk, som de kan bruge til at udveksle erfaringer med andre gravere. Som graver kan man let komme til at gå rundt alene på kirkegården, og så er det godt at komme ud i en anden social sammenhæng,” siger en af de tre arrangører af kirkegårdsmessen, Ena Fuglsang, der selv er tidligere graver.

Kirkegårdsmessen holdes igen i 2018.