Ny biskop vinder overbevisende sejr i Grønland

43-årige Paneeraq Siegstad Munk er valgt til biskop over Grønlands Stift. Hun fik mere end dobbelt så mange stemmer som nummer to

Tidligere biskop Sofie Petersen går på pension ved udgangen af året.
Tidligere biskop Sofie Petersen går på pension ved udgangen af året. . Foto: Emil Kastrup Andersen.

Rigets største stift har fået ny biskop. Og den nye biskop hedder Paneeraq Siegstad Munk. Det skriver de grønlandske medier Sermitsiaq og KNR. Ifølge folkekirken i Grønlands Facebook-side fik hun 129 stemmer, mens den af de i alt fire kandidater med næstflest stemmer, John Johansen, fik 50.

Paneeraq Siegstad Munk er 43 år og kommer fra Attu i det sydvestlige Grønland. I 2001 blev hun bachelor i teologi ved Ilisimatusarfik, og i 2017 færdiggjorde hun sin kandidat i teologi ved Københavns Universitet.

I 2004 valgte hun dog at holde pause fra sit kandidatstudie for at blive præst, og hun blev ordineret i 2004. Siden har hun arbejdet som præst i flere forskellige byer, og siden 2017 har hun været provst i Provsteqarfik Kujataa.

I et interview om sit kandidatur til kirke.dk har Paneeraq Siegstad Munk tidligere præsenteret en syvpunktsplan for, hvordan den grønlandske folkekirke bør udvikle sig. Hun vil blandt andet nedsætte en fremtidsudvalg til at se på, hvordan der kan sikres en større frihed og beslutningskompetence ude i sognene samt se på biskoppens og menighedsrådenes rolle og på kommunikation og det psykiske arbejdsmiljø. Ifølge kirke.dk foreslår hun blandt andet, at præsterne uddannes i, hvordan de blander sig i den offentlige debat og i at vise kirkens tilbud frem.

”Vi har nok ikke været gode nok til at forklare, hvad kirken kan bruges til. At man kan komme i kirken, hvis der sker noget voldsomt, og at man kan tale med folk i kirken,” sagde hun til mediet.

Avisen Sermitsiaq skrev fredag, at Paneeraq Siegstad Munk var blevet anklaget for eksamenssnyd i forbindelse med sit bachelorprojekt af bispekontoret. Både Paneeraq Siegstad Munk og Grønlands universitet Ilisimatusarfiks rektor, Gitte Adler Reimer, har dog afvist anklagerne.

Fire kandidater var i spil til at overtage bispeembedet i Grønlands Stift. Det var domprovst John Johansen, der altså fik 50 stemmer, præst i Upernavik Hans Jørgen Dinesen, der fik 8 stemmer, og præst i Qasigiannguit Henriette Have, der fik 38. Der var i alt 254 stemmeberettigede, men ikke alle valgte at stemme.

Den nye biskop tiltræder embedet den 1. december, mens selve bispevielsen er udsat, indtil det bliver muligt at gennemføre den traditionelle ceremoni.

Der er en solid kirkegangskultur i Grønland, hvor knap 95 procent af de cirka 55.000 indbyggere er medlemmer af folkekirken. Der er generelt mangel på grønlandske præster, og ikke alle fungerende præster har en teologisk kandidatuddannelse. Man har omkring 21 præster i det grønlandske stift ifølge bispekontoret, og stiftet har også ansvaret for en præst, som har virke på Sjælland og i Jylland.