Grosbøll - igen igen

Sagen om Grosbøll, præsten, der efter sigende ikke tror på Gud, er bragt ind i bispevalget. Bispekandidat Peter Fischer-Møller tager til genmæle overfor røster, som kritiserer hans syn på sagen

Tænk at en fire og et halvt år gammel kirkebladsartikel kan give anledning til så meget opmærksomhed: hele to ophidsede debatindlæg i regionalaviserne og flere spørgsmål ved debatmøderne - næsten smigrende!

Måske er det Googles fortjeneste, for man kan finde artiklen ved at søge under: Peter Fischer-Møller, Grosbøll. Man kan også finde den på hjemmesiden www.stempeter.dk

Jeg er og har altid været dybt uenig med Thorkild Grosbøll i hans skabelsesteologi eller mangel på samme. Jeg synes hans udtalelser om Kristi opstandelse er flade i forhold til det mysterium, opstandelsen var og stadig er.

Men jeg har ikke deltaget i den fordømmelse af Grosbøll, som tordnede løs efter den famøse artikel i Weekendavisen, hvor overskriften præsenterede ham som: Præsten, der ikke tror på Gud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg har - længe før debatten om stenen i skoen begyndte at rulle - lært Thorkild Grosbøll at kende som en nærværende og omsorgsfuld præst for mine svigerforældre. Så bliver man lidt mindre hurtig til at dømme en kollega ude på grund af en overskrift.

Jeg har læst Thorkild Grosbølle bøger og finder - trods teologiske forbehold - at han har et vigtigt anliggende: at give et modspil i forhold til tidens luftige religiøsitet, at pege på Jesus som det helt centrale i kristendommen, at tydeliggøre den inspiration og provokation, han stadig udtråler.

Det er mærkeligt med sådan en bispe-valg-debat. En del af dem, der skriver og spørger, virker ikke, som om de er interesserede i svaret.

Spørgsmålet eller henvendelsen er ikke udtryk for nysgerrighed eller et ønske om gennem dialog at blive klogere på, hvad den anden mener, men snarere for et ønske om at få stemplet en modstander.