Grosbøll: Jeg har ikke ændret holdning

Præsten, der ikke tror på Gud, holdt sin sidste prædiken i går. Menigheden fulgte ham til dørs med angreb på "den indavlede præstestand"

Thorkild Grosbøll holdt afskedsgudstjeneste i går. Nu vil han så blandt andet til at skrive bøger igen.
Thorkild Grosbøll holdt afskedsgudstjeneste i går. Nu vil han så blandt andet til at skrive bøger igen.

Sognepræst Thorkild Grosbøll har aldrig været en stor beundrer af den institution, han gennem 32 år har været præst i. Det sagde han i Taarbæk Kirke i går, da han holdt sin sidste prædiken som sognepræst.

Men jeg havde aldrig troet andet, end jeg havde ret til at være i den. Jeg havde aldrig troet, at man kunne dømmes ude. De sidste tre år har været hårde, og hele sagen står stadig tilbage som et mellemværende. For jeg har jo ikke ændret mig.

Ordene faldt fra prædikestolen i hans takketale til menigheden, som har støttet ham gennem det stormvejr, der affødtes af, at han i foråret 2003 i en avisartikel udtalte: "Jeg tror ikke på en skabende og opretholdende Gud."

Sagen, og hvad deraf fulgte, betød, at Thorkild Grosbøll blev suspenderet to gange, og endte inden han sidste efterår indgav sin opsigelse med, at de kirkelige myndigheder i 2005 gravede en over 50 år gammel regel frem, der gjorde det muligt at give en anden biskop tilsynet med ham. Hans egen, Helsingør Stifts biskop Lise-Lotte Rebel, havde anbefalet en læresag.

Og menighedsrådsformand Lars Heilesen samlede bolden op i sin tale til Grosbøll efter gudstjenestens slutning.

Vi har måske ikke været de flittigste kirkegængere. Men vi har støttet dig hele vejen i din opdatering af kristendommen.

Lars Heilesen fortsatte med et frontalangreb på de kirkelige myndigheder.

Det er gået op for mig i denne sag, at folkekirken ikke er for folket. Præster, provster og biskopper tror, at den er til for dem. Du, Thorkild, blev sat i skammekrogen af de kloge, og jeg er rigtig glad for, at vi har en statslig folkekirke, som ved, at kirken er bredere end som så. Under din sag har den indavlede præstestand vist sig fra sin middelalderlige side.

Efter menighedsrådsformandens tale rejste den talstærkt fremmødte menighed sig og klappede deres sognepræst gennem 16 år ud. Thorkild Grosbøll fylder 60 til februar og fratræder pr. 1. marts.