Prøv avisen

Grundtvigsk præst blev asatroende

Den tidligere grundtvigske valgmenighedspræst og indvandringskritiker Johan Chr. Nord er nu asatroende og har forladt sit embede

Den tidligere valgmenighedspræst Johan Chr. Nord har skiftet Jesus ud med Odin og Thor. Kristendommens bud om grænseløs næstekærlighed er perverst, mener han, og derfor stoppede han den 1. august efter to år som grundtvigsk valgmenighedspræst i Kjellerup og Omegns Valgmenighed. Overvejelserne bag beskriver han i seneste udgave af medlemsbladet for Forn Sidr – asa- og vanetrosamfundet i Danmark.

Det er mildest talt usædvanligt, lyder det fra professor i kirkehistorie ved Menighedsfakultetet i Aarhus Kurt E. Larsen. Det eneste lignende eksempel, han er stødt på, er sagen om præsten Uffe Birkedal, der i begyndelsen af 1900-tallet forlod sit embede for at etablere en unitar- menighed. I den tradition forkaster man tanken om en treenig Gud.

”Jeg har aldrig hørt om noget lignende. Uffe Birkedal trådte ud af kirken og ind i en anden religion, men den var trods alt inspireret af kristendommen. Dette er helt anderledes, fordi Johan Chr. Nord bekender sig til såkaldt nordisk åndsliv – altså asatroen – der er det diametralt modsatte af kristendommen. Asatroen handler om troen på egen styrke. Der kan man ikke komme længere væk fra kristendommen,” siger han.

Kurt E. Larsen kender desuden ikke til andre tilfælde af præster, der på grund af mistet tro har forladt et embede.

”Det hører man sjældent om. Det foregår formentlig af og til, at en præst finder et andet job, fordi vedkommende ikke længere ser sig som troende. Men det foregår i det skjulte,” siger han.

Johan Chr. Nord er cand.mag. i tysk og religionsvidenskab og fik gennem den såkaldte paragraf 2-ordning mulighed for at tage teologisk eksamen og blive ordineret i 2016. Han siger selv, at tilnærmelsen til asatroen er et resultat af en lang proces. Han har siden barndommen været optaget af de nordiske gudebilleder og længe ment, at de kunne forenes med kristendommen. Men gennem de senere år har han fået det svært med en række kristne kernetanker, og så tog han konsekvensen.

”Jeg har forladt kristendommen, men er på ingen måde ateist. Så for mig er det nordiske hedenskab det mest naturlige sted at gå hen. Det har jeg kendt til og været optaget af, også inden jeg blev præst,” siger han.

Ekspræsten er kendt som en ivrig indvandringskritiker og har blandt andet talt ved en demonstration arrangeret af den islamkritiske forening For Frihed. Han er stærkt nationalsindet, hvilket også spiller ind i hans beslutning om at skifte religion.

”Jeg synes, at det er farligt for et folks overlevelse at forestille sig en guddommelig magt, der kræver, at man skal elske alle forskelsløst. At man endda skal elske dem, der hader én selv. Men det er ikke kun mit folkelige ståsted, der har været udslagsgivende. For eksempel synes jeg også, at kristendommen underbetoner det kvindelige element i det guddommelige,” siger han.

Den tidligere præst søger nu deltidsjob, som han kan kombinere med skrive- og foredragsopgaver. I øjeblikket arbejder han på en bog om sin afsked med kristendommen.