"Gud, giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre"

Mere end 100 dårligt stillede mødre og børn får i denne uge et pusterum fra en hård hverdag på Frelsens Hærs sommerlejr ved Fredericia. Her skal de blandt andet male ikoner

Rikke Krag-Nielsen deltager på Frelsens Hærs sommerlejr sammen med sønnen René. Se flere billeder fra lejren på de næste sider Foto: Nils Rosenvold Denmark

Bordene er dækket med farvestrålende perler, ark med billeder af engle og tomme sodavandsdåser, som er trykket flade. I garagen sidder mødre med deres teenagebørn på bænke ved lange borde og laver ikoner. Det er formiddag på Frelsens Hærs sommerlejr på Trinity Hotel og Konference Center i Fredericia.

Ved bordet står Rikke Krag-Nielsen og bladrer i nodeark, som ligger i en stak. Hun leder efter det helt rigtige ark, som hun kan bruge til at udsmykke sin træplade med. I bunken af perler har hun netop fundet en lille figur, som forestiller en djævel med vinger. Den klistrer hun på ikonet ved siden af et lille hjerte med en engel.

KONKURRENCE: Med troen på ferie - se de tilmeldte fotos

Som enlig mor og single har jeg ikke ret mange venner. Denne uge er med til at bryde hverdagen, som til tider er hård, og jeg oplever lejren som et pusterum, siger Rikke Krag-Nielsen fra Beder.

Hun er førtidspensionist, er med i Anonyme Alkoholikere og har diagnosen ADD, som er en opmærksomhedsforstyrrelse.

Med sig har hun sønnen René på 12 år, som også er i gang med at lave et ikon. På ikonet har han klistret et lille skilt med ordene: Ung, fri og single.

Til spørgsmålet om, hvad han synes om lejren, svarer han prompte:

Det er sjovt. Men jeg savner min iPad.

Rikke Krag-Nielsen og sønnen René er en af de næsten 40 familier, som er med på dette års Mor og Barn Lejr. Familierne kommer med forskellige baggrunde, men fælles for dem er, at de har lave indkomster, og mange af mødrene er ligeledes enlige. Det er ottende år, at lejren bliver holdt på Trinity Hotel og Konference Center, som gratis stiller værelser, faciliteter og mad til rådighed for deltagerne. Programmet fylder Frelsens Hærs ledere ud, og i år er kunst i form af ikonmaling på programmet. Hvad de skal forestille og symbolisere er helt op til deltagerne selv, og blandt de mange ikoner på bordet er der figurer af kors, engle og ord som tryghed, håb og teenagestjernen Justin Bieber.

LÆS OGSÅ: Familielejr tilbyder både hoppeborg og bedestationer

I døren til garagen pointerer en af mødrene:

Det er vigtigt for os, at vi har succesoplevelser.

Og det er netop succesoplevelser, Frelsens Hær ønsker at give mødrene og deres børn med sig hjem efter denne uge.

Lejrchef Hanne Wahl mener, det er en af Frelsens Hærs fornemmeste opgaver at række hånden ud til dem, der har det svært.

Med kunstprojektet og lejren vil vi gerne give deltagerne en oplevelse af, at de godt kan. Mange af dem er på kontanthjælp eller anden lav indkomst og kæmper en daglig kamp imod systemet. Vi er ikke deres behandlere, men vi vil gerne se os selv som medvandrere og give dem et lille skub til at komme videre, siger hun.

På ikonet har Rikke Krag-Nielsen fået placeret djævlefiguren og hjertet med englen. Som den sidste pynt skriver hun ordene fra en bøn, som hun har lært hos Anonyme Alkoholikere, og som hjælper hende til at se fremad i stedet for tilbage:

Gud, giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre, mod til at ændre de ting, jeg kan, og visdom til at se forskellen.