Der bliver længere mellem Guds ord på danske hotelværelser

Før i tiden var Det Nye Testamente ofte at finde i natbordsskuffen, når man som gæst blev indkvarteret på et hotel. I dag vælger flere danske hoteller Bibelen fra. Hotelværelser skal være religiøst neutrale, begrunder receptionschef

”Hvis folk vil have en bibel på værelset, må de selv medbringe den. Vi har gæster med mange forskellige nationaliteter, der tror på mange forskellige ting, så Bibelen har ingen plads hos os," siger receptionschef på Cabinn Scandinavia Hotel på Frederiksberg
”Hvis folk vil have en bibel på værelset, må de selv medbringe den. Vi har gæster med mange forskellige nationaliteter, der tror på mange forskellige ting, så Bibelen har ingen plads hos os," siger receptionschef på Cabinn Scandinavia Hotel på Frederiksberg. Foto: Mads Jensen, Scanpix.

Før i tiden var det næsten fast inventar. Når man som gæst blev indkvarteret på et hotel, var Det Nye Testamente ofte at finde i natbordsskuffen. Men i dag bliver der længere mellem Guds ord på danske hotelværelser. Det skyldes, at flere hoteller enten ikke mener, at der er et behov for at have Bibelen liggende, eller at de er nervøse for at støde gæster med en anden religiøs overbevisning, oplyser Tommy Petersen, der er formand for Gideonitterne i Danmark.

Gideonitterne er en international kirkelig bevægelse, som verden over uddeler bibeler til blandt andet hoteller, skoler og plejehjem.

”Der er færre hoteller, som vil have Det Nye Testamente på værelserne, og flere begrunder det med, at vi nu er et multikulturelt samfund. Det var vi ikke i samme grad for 20 år siden, hvor der var en større selvfølgelighed i både at gå i kirke, og i at Det Nye Testamente lå på hotelværelset. Det er ikke så selvfølgeligt i dag,” siger han.

På Cabinn Scandinavia Hotel på Frederiksberg er receptionschef Philip Mortensen afvisende over for at have bibeler liggende på hotellets værelser.

”Hvis folk vil have en bibel på værelset, må de selv medbringe den. Vi har gæster med mange forskellige nationaliteter, der tror på mange forskellige ting, så Bibelen har ingen plads hos os. Vores hotelværelser skal være neutrale. Folk kommer for at sove, så de skal ikke påvirkes på den ene eller den anden måde,” fastslår han.

Netop denne begrundelse er blevet mere udbredt, oplyser Claus Baj-Jensen, der er landsdelsleder hos Gideonitterne.

”Vi kan mærke på hoteller og skoler, at der er en større tilbageholdenhed, som for mange er begrundet i, at man ikke vil gøre forskel, men være religionsneutrale. Jeg synes, det er lidt underligt, for selv vores statsminister har sagt, at vi er et kristent land, så det er ikke mærkeligt, at Det Nye Testamente kan ligge i skufferne,” fortæller Claus Baj-Jensen.

Før i tiden kontaktede hotelkæden Scandic selv Gideonitterne, når den åbnede et nyt hotel. Anderledes står det til i dag, hvor blandt andet Hotel Scandic Hvidovre i København har fjernet Det Nye Testamente fra hotelværelserne. Det skete i slutningen af 2012, oplyser hoteldirektør Thomas Skov.

”Vi havde ikke den store forespørgsel på dem. Nogle var slidte, og andre var ikke opdaterede, så vi traf beslutningen om at fjerne dem både af hensyn til gæsterne, miljøet og arbejdsbyrden for vores personale, som skal sikre, at alt på værelserne er i ordentlig stand,” forklarer han og afviser, at der skulle komme nye udgaver af Det Nye Testamente til.

”Vi har ikke haft dem på værelserne de seneste år, og gæsterne spørger ikke efter dem,” siger han.

I stedet kan gæsterne låne en bibel i receptionen eller benytte sig af nettet for at få adgang til en bibel online.

På Hundested Kro & Hotel i Nordsjælland har kromand Kim Foss Andersen valgt at bevare traditionen. Tilbage i 2008 modtog hotellet en række eksemplarer af Det Nye Testamente fra Gideonitterne, og de ligger der stadig.

”Det Nye Testamente har altid været på værelserne, og det har jeg ikke tænkt mig at lave om på. Jeg er ikke specielt kristen selv, men jeg synes, de skal være der. Vi er jo et kristent land. Når der kommer folk med en anden tro, behøver de ikke at åbne den skuffe,” fortæller han og påpeger, at han i sin tid som kromand ikke har haft gæster, der kommenterede Det Nye Testamentes tilstedeværelse på hotellet.

Ifølge ph.d. og lektor i religionssociologi ved Aarhus Universitet Lene Kühle kan hotellernes tilbageholdenhed være et udtryk for en større uforudsigelighed med hensyn til, hvordan religion tolkes, og hvilke reaktioner religiøse symboler kan afføde.

”Der er en større bekymring for de konflikter, der kan være i forbindelse med religion. En bibel i en skuffe er en lille ting, men den kan være en brik i et større billede, hvor det ikke altid er til at vide, om den kan udvikle sig til et problem,” påpeger hun og nævner eksempler som juletræet i Kokkedal i 2012, der dannede ramme om en konflikt, fordi et muslimsk flertal i bestyrelsen indledningsvis ville afskaffe traditionen med at have et juletræ i boligområdet Egedalsvænge.

Gideonitternes formand kan ikke se, at det skulle være problematisk at have Det Nye Testamente liggende på hotellerne.

”Hvis folk ikke har interesse i at læse Det Nye Testamente, ligger det der bare, men for andre kan det give både tryghed og trøst. Vi vil ikke pådutte nogen noget, men vi synes, Guds ord skal være tilgængeligt. På den måde er det op til den enkelte, om man har brug for det eller ej. Vi hører ofte om folk, der tjekker ind på et hotel og føler sig ensomme eller nedtrykte og har fundet trøst i Det Nye Testamente,” siger Tommy Petersen og fremhæver et vidnesbyrd fra Gideonitternes internationale hjemmeside. Amerikaneren Elliott Osowitt voksede op i en jødisk familie og blev juleaften for knap ti år siden smidt ud af sit hjem. Han tog på et motel for at begå selvmord, men kom på andre tanker, da han begyndte at læse i den bibel, der lå på motelværelset.

”Jeg mener, at der er brug for Bibelen eller Det Nye Testamente på hotelværelserne, fordi der altid er håb for Elliot Osowitt og mange andre som ham,” siger Tommy Petersen.