Gudstjeneste med kagebord førte til cirka 30 smittede

Selvom man kendte til smittetilfælde, gennemførte Kingos Kirke i København fællesspisning og legestue, og omtrent 30 personer er indtil nu smittede. Kirken må tænke sig bedre om, siger tidligere direktør for Statens Seruminstitut.

Kirken har nu lukket for gudstjenester og andre arrangementer. Det burde man have gjort meget tidligere, mener Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Seruminstitut.
Kirken har nu lukket for gudstjenester og andre arrangementer. Det burde man have gjort meget tidligere, mener Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Seruminstitut. Foto: Mette Frandsen.

Omtrent 30 mennesker med en positiv coronatest har det tilfælles, at de eller en bekendt har deltaget i højmessen ved Kingos Kirke i København søndag den 15. november. Ved gudstjenesten var der efterfølgende kirkekaffe med kagebord, og tre dage senere gennemførte kirken både en legestue og et arrangement for cirka 40 deltagere med fællesspisning, selvom man nu var klar over, at der blandt deltagerne ved den pågældende gudstjeneste var konstateret corona. Ved fællesspisningen, som var målrettet ensomme og socialt udsatte, blev smitten spredt yderligere, mens der endnu ikke er konstateret smitte blandt deltagerne ved legestuen.

Præsten, der forestod gudstjenesten og nadveruddelingen søndag, er en af de smittede. Forud for gudstjenesten rådførte han sig hos sin provst, fordi hans søn blev sendt hjem fra en efterskole på grund af smitteudbrud på skolen. Provsten gav grønt lys for, at præsten kunne stå for gudstjenesten, hvis han sørgede for at undgå kontakt med sønnen, der på daværende tidspunkt hverken var smittet eller udviste symptomer på covid-19. Kirken har nu lukket for gudstjenester og andre arrangementer, og det burde man have gjort meget tidligere, mener Nils Strandberg Pedersen, tidligere direktør for Statens Serum Institut.

”Man har ikke tænkt sig nok om, når man lader en præst i klar smittefare stå for en gudstjeneste. Og der er simpelthen ingen fornuft i at have hverken kirkekaffe eller arrangementer med fællesspisning, der udelukkende har sociale formål i denne tid,” siger han og tilføjer, at kirker har en særlig forpligtelse til at være forsigtige, når mange kirkegæster er ældre og svækkede.

”Der er blevet sporet mange smitteudbrud i kirker over hele verden. Der er smittefare, fordi man er mange sammen i lang tid, hvor man synger. Det burde man have i tankerne, inden man arrangerede sociale arrangementer, som i mange andre sammenhænge uden for kirken bliver aflyst,” siger han.

Kirkens præster udtaler sig ikke om sagen på nuværende tidspunkt, men henviser til provst Per Vibskov Nielsen, som også sagde god for, at præsten kunne stå for gudstjenesten, så længe han sørgede for, at den potentielt smittede søn gik i isolation.

”Jeg sagde udtrykkeligt, at præsten skulle få en anden til at hente sønnen hjem, og at han skulle sørge for at isolere ham og ikke være i nærkontakt. Det var dagen inden gudstjenesten, så jeg mente – og mener stadig – at det var forsvarligt af ham at stå for den, hvis de retningslinjer blev overholdt. Det har jeg ingen grund til at tro, at de ikke er blevet,” siger han.

Provsten er efter at have talt med repræsentanter fra kirken blevet gjort opmærksom på, at der muligvis ikke har været klarhed nok om ”den sundhedsmæssigt mest forsvarlige procedure” i forbindelse med kirkekaffen efter gudstjeneste. Men ud over det mener han, at man fra kirkens side har handlet forsvarligt.

”Coronasmitten er desværre i hele samfundet, og man kan ikke entydigt sige, at det er Kingoskirken, der er centrum for alle de 30 smittede, der har en forbindelse til gudstjenesten den 15. november. Da de finder ud af, at der har været et udbrud, tager de straks kontakt til alle de kirkegængere, de har haft mulighed for at kontakte, og skriver desuden på Facebook og hjemmesiden, at der har været udbrud. Jeg tror, at det høje antal smittede afspejler netop denne ihærdige og personlige smitteopsporing, som er flot håndteret.”

Er det forsvarligt at gennemføre et arrangement med fællesspisning, når man er klar over, at der har været smittetilfælde i kirken?

”Da præsten bliver testet positiv, går han i isolation og har ikke vist sig i kirken siden. Der bliver så efter denne nyhed holdt et diakonalt arrangement med fællesspisning, hvor de i bagklogskabens lys måske skulle være hurtigere til at have trådt på bremsen. De er flittige kirkegængere i Kingoskirken, så det kan ikke udelukkes, at nogle ved dette arrangement også har været til gudstjeneste om søndagen, men mit kendskab til kirken siger mig, at det næsten er en anden menighed, der mødes onsdag.”

Også biskop over Københavns Stift Peter-Skov Jakobsen deltog ved gudstjenesten i Kingos Kirke, der førte til smitteudbrud den 15. november. Han oplyser via en pressemedarbejder til Kristeligt Dagblad, at han ikke har fundet det nødvendigt at blive testet eller gå i selvisolation efterfølgende, da han ikke var i nærkontakt med nogen i forbindelse med gudstjenesten. Han tilføjer, at højmessen blev gennemført med pertentlig overholdelse af corona-restriktionerne.

Københavns Stift oplyser, at man ikke har gjort noget ved sagen på stiftsniveau.