Prøv avisen

Åbningsgudstjeneste satte blus under nåden og fædrelandsfølelserne

Valgmenighedspræsten Morten Kvist, der i de seneste dage har været omdrejningspunkt for en del diskussion, forestod prædikenen til dagens gudstjeneste. Foto: Leif Tuxen

De kontroversielle holdninger udeblev, da Morten Kvist tirsdag prædikede om nåde ved Folketingets åbningsgudstjeneste. En svært tilgængelig prædiken, lød det fra Alternativets politiker, der havde taget regnbueflag med i kirken

Om det skyldtes det grågrumsede efterårsvejr eller de seneste dages polemik om en ”middelalderlig” og ”kontroversiel” præst, skal være usagt. Men få minutter før Folketingets åbningsgudstjeneste skulle gå i gang i går formiddags, var der bemærkelsesværdigt stille foran Christiansborg Slotskirke i centrum af København. Tidligere år har der stået en kødrand af nysgerrige mennesker i kø, mange af dem forgæves, i håb om at få en af de pladser i kirken, der er afsat til offentligheden.

I går kunne menigmand gå ind lige fra gaden og sætte sig på kirkebænken. På samme måde havde flere politikere på forhånd sagt, at de ikke ønskede at deltage ved den traditionsrige gudstjeneste. Blandt andet havde hele SF’s folketingsgruppe meldt forfald, fordi kirkeminister Mette Bock (LA) havde inviteret Morten Kvist, præst i Herning og Gjellerup Valgmenigheder, til at prædike. Han har de seneste dage måttet forsvare nogle kritiske udtalelser fra 2008 om homoseksuelle.

Men på trods af enkelte tomme pladser i kirken kunne Mette Bock i går fra sin plads på forreste række i Slotskirken se store dele af Folketinget og regeringen finde sig til rette på bænkene, mens organist Morten Bech sendte en hilsen til afdøde Kim Larsen med tonerne fra ”Om lidt bliver her stille”.

I alt var der små 500 mennesker i kirken. Og de kunne høre DR Juniorkoret indlede gudstjenesten med en intro-itus af organist og kantor Jakob Lorentzen. Da organisten efterfølgende lagde tonerne an til Grundtvigs efterårssalme ”Nu falmer skoven trindt om land”, kvitterede de folkevalgte med et kraftfuldt brus af en fællessang.

Efter endnu en Grundtvig-salme gik Morten Kvist på prædikestolen og lignede ikke umiddelbart en mand, der var mærket af de seneste dages modvind. Hans løftede pegefinger fægtede taktfast i luften, efterhånden som han talte sig frem til sine pointer.

Prædikenen tog udgangspunkt i lignelsen om den fortabte søn og kredsede på et teologisk højt abstraktionsniveau om forskellige aspekter af nåden.

”Vi skal lære at se nåde overalt, og med lignelsen om den fortabte søn i ryggen har vi de bedste forudsætninger for at gøre det,” sagde han.

En anden af hans pointer lød, at Jesu lignelse for en stund suspenderer loven ved at sætte kærligheden som den højeste autoritet.

Efter endnu et par Grundtvig-salmer sluttede DR Juniorkoret i fællesskab med Holmens Kantori af med at synge H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født”. I slutningen af sidste vers vendte dirigenten sig mod menigheden og fik den til at stemme i på sætningen:

”Dig elsker jeg! – Danmark, mit fædreland”.

Smilene bredte sig blandt menigheden, og da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) som en af de første forlod kirken, sendte han anerkendende klap og en løftet tommelfinger mod de to kor. På samme måde vakte fædrelandssangen glæde hos Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl.

”Jeg tror ikke, der var et øje tørt i kirken under sangen. Jeg har efterhånden været til en del åbningsgudstjenester, og dagens gudstjeneste var absolut fremragende,” sagde han efterfølgende.

Men på trods af den bevægende musik ændrede det ikke ved, at det var en meget svært tilgængelig prædiken, lød det fra Alternativets Josephine Fock.

”Jeg synes, den var vanskelig at forstå. Nærmest lidt teknokratisk og ikke helt så samlende, som prædikerne har været tidligere år. Men jeg bed mærke i, at han nævnte nåden og næstekærligheden flere gange, og det kan man da være med på,” sagde Josephine Fock, der havde taget et regnbuefarvet tørklæde og armbind på i kirken som en protest imod Morten Kvists tidligere udtalelser.

På samme måde havde resten af Alternativets politikere taget regnbuesymboler med i kirken, ligesom den tidligere transportminister Magnus Heunicke (S) havde klipset et regnbue-emblem på sin blazerjakke.

”Det kunne aldrig komme på tale, at jeg ikke ville møde op til gudstjenesten. Men når der har været den forudgående debat om homoseksuelles rettigheder, havde jeg behov for at markere, hvor jeg selv stod i den sag,” sagde Magnus Heunicke.

Foto: Leif Tuxen
Foto: Leif Tuxen
Foto: Leif Tuxen