Højrefløjspræst: Alternativt tilsyn er et pubertært problem

Det er som at se en flok følsomme teenagepiger med pubertære problemer, siger præst Carsten Møller-Christensen om alternativt tilsyn. Han mener, at præsterne løber fra deres ansvar. Misforstået, lyder det fra præst Henrik Højlund

Sognepræst Carsten Møller-Christensen mener, at de præster, der har indsat en alternativ teologisk vejleder, bør blive voksne og tage et personligt ansvar. Billedet er fra i lørdags, hvor selve indsættelsen fandt sted i Løsning Kirke. Til højre med præstekjole ses Børge Haahr Andersen, der blev indsat som den pastorale vejleder.
Sognepræst Carsten Møller-Christensen mener, at de præster, der har indsat en alternativ teologisk vejleder, bør blive voksne og tage et personligt ansvar. Billedet er fra i lørdags, hvor selve indsættelsen fandt sted i Løsning Kirke. Til højre med præstekjole ses Børge Haahr Andersen, der blev indsat som den pastorale vejleder. Foto: Evangelisk Luthersk Netværk.

TIL ORIENTERING: På grund af flere uacceptable kommentarer, er det nu ikke længere muligt at skrive debatindlæg til denne artikel


57 præster på den kirkelige højrefløj har sluttet sig sammen om at indsætte en åndelig vejleder som et alternativ til biskopperne. Det er sket som en reaktion på, at otte af landets ti biskopper har indført et ritual i folkekirken, der giver homoseksuelle mulighed for at blive viet.

Den alternative tilsynsordning har fået hårde ord med på vejen af flere biskopper, der mener, at præsterne går for vidt, ligesom andre præster har spurgt til, hvorfor de kritiske præster ikke forlader folkekirken.

LÆS OGSÅ: Københavns biskop raser mod højrefløjspræster

Men også på den teologiske højrefløj møder tiltaget om den alternative åndelige vejledning kritik. Sognepræst i Allinge-Sandvig på Bornholm, Carsten Møller-Christensen, langer i Bornholms Tidende ud efter kredsen af præster:

For det første har vi jo alle mulighed for at hente råd hos andre, hvilket alle præster altid har gjort og stadig gør, og dertil behøver man ikke nogen speciel kirkelig indvielse. Så kære venner - hvis I ikke ved det, så er telefon og e-mail faktisk opfundet, siger han i et interview med den bornholmske lokalavis.

Carsten Møller-Christensen er selv modstander af, at homoseksuelle skal kunne blive viet i folkekirken. Alligevel kunne han ikke finde på at melde sig til flokken af præster, der ønsker en alternativ åndelig ledelse, og han frygter, at det kan være med til at splitte folkekirken.

Det er præst og rektor på Dansk Bibel Institut i København Børge Haahr Andersen, der er blevet indsat som pastoral vejleder. Indsættelsen skete i Løsning Kirke i lørdags i Østjylland, efter biskoppen over Fyns Stift havde nægtet præsterne at indsættelsen fandt sted i Sankt Hans Kirke i Odense. Carsten Møller-Christensen mener, at præstegruppen med indsættelsen forsøger at flygte fra deres ansvar.

Jeg spørger mig selv, om man ikke med god ret kunne sammenligne disse præster med en flok følsomme teenagepiger, der grundet deres pubertetsagtige problemer med at tage et selvstændigt ansvar søger at skubbe ansvaret over på deres egen åndelige vejleder. Hvad værre er, så giver den pågældende ansvarsforflygtigelse med en kirkelig indsat åndelig leder en usund autoritet, som det Nye Testamente ikke forlener en sådan med. Men der er intet nyt under solen - heller ikke i så henseende, siger han til Bornholms Tidende.

Carsten Møller-Christensen henviser til en bemærkning fra en kollega, han har kendt siden studietiden, som han mener klart illustrerer situationen.

Som han har udtrykt det, »så er de så højkirkelige, at de kun kan gå på lokum, når kirkeklokkerne ringer« . Og selv om jeg ikke anser deres indsættelse af en såkaldt egen åndelig vejleder som ulovmedholdeligt, så er mit råd til de 57 præster, at de skal afholde sig fra sådan noget pjat. Bliv dog voksne og tag selv personligt ansvar! Og husk så apostelen Paulus' ord: Alt er tilladt, men ikke alt gavner. Alt er tilladt, men ikke alt bygger op," siger han.

Men kritikken undrer sognepræst Henrik Højlund, formand for Evangelisk Luthersk Netværk, der står bag initiativet til den pastorale vejleder.

Ansvarsflygtende synes jeg er et mærkeligt ord. Vi har i den grad både talt med og skrevet til vores biskopper i den her sag, og når vi så indvier en pastoral vejleder, gør vi det da ikke ud fra en forestilling om, at han fra nu af tager ansvaret for os. Vi står helt og fuldt til ansvar hver for sig som præster, hver sit sted. Desuden kan man også sige, at vi da ikke ligefrem undgår offentlig kritik og tæv ved at stille os bag denne ordning, siger Henrik Højlund.

Han medgiver Carsten Møller-Christensen, at præster altid kan søge åndelig vejledning andre steder end hos biskopperne uden, at der nødvendigvis skal ske en indsættes en anden vejleder. Alligevel mener han ikke, deres indsættelse er overflødig.

Vi forsøger at synliggøre meget stærkt, at man er nødt til at søge teologisk og åndelig vejledning andre steder, end hos otte ud af de ti biskopper. Det, som hele tiden har været en mulighed, gør vi til et manifest og instituere det med indvielsen, forklarer han.

Han mener, at den markante markering har været nødvendig, fordi biskopperne på den anden side har institueret en fejlslagen kristendom med det nye ritual for vielse af homoseksuelle.

Derfor er vi nødt til at tage et lige så permanent og synligt modtræk, understreger Henrik Højlund.

Men er det teologisk set nødvendigt med en indvielse for at have en åndelig vejleder?

Det teologiske er rigtig svært at få hold på, fordi vi er i en nødsituation. Og når man er i nødsituationer, improviserer man. Flere kritiserer os for, at det er uklart det vi gør. Der må vi anerkende, at ja, det hele er nok ikke knivskarpt. Men fordi vi er i en nødsituation, kalder det på reaktioner, der ikke er fuldstændig logisk gennemtænkt og kirkeretsligt uangribelige, siger Henrik Højlund.

TIL ORIENTERING: På grund af flere uacceptable kommentarer, er det nu ikke længere muligt at skrive debatindlæg til denne artikel